Dünyada sayısız çeşidi bulunan sumak ağacı Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde dağlık alanlarda bolca yetişiyor . Karasal iklime sahip Karaman'ın hemen kuzeyinde sönmüş volkanik Karadağ'da da endemik bir sumak türü bulunuyor.
Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir . Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.
Sumak , antep fıstığı ailesine dahil olan bir bitkidir . Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak , tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır.
Ekimlerde 5'li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 5-10 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı u-88 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar, toplamayı takiben 5 dakika kaynar suya batırılır, ardından, 10-20 gün ılık suda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır.
Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan " sumak " elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir .
Ülkemizde bulunan sumak ağaçları nerede ise her bölgede yetişir. Doğu Anadolu Bölgesi hariçtir. Sumak yüzlerce türü bulunan bir bitkidir. Çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden yetişir.
Hem kuru hem nemli yetişme şartlarına kolay adapte olur. Kırmızı mor gösterişli meyveleri vardır. Düzenli sulanmaya ihtiyacı vardır.
•20-30 m boylanan 15 m taç yapan ve çok uzun yasayan bir bitkidir. Yaprakları bileşik yaprak şeklinde, sivri uçlu ve kenarları dişlidir. Mayısta salkım şeklinde sarı çiçek açar . Park ve Bahçelerde gölge ağacı olarak kullanılır.
Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan " sumak " elde edilir.
Ülkemizde bulunan sumak ağaçları nerede ise her bölgede yetişir . Doğu Anadolu Bölgesi hariçtir. Sumak yüzlerce türü bulunan bir bitkidir. Çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden yetişir .
Sumak bitkisi ülkemizde Doğu Anadolu dışındaki tüm bölgelerde yetişir . Ana vatanı Arap Yarımadası olan sumak , Güney Avrupa'da ve Hindistan'da da yetiştirilir . Eğer bulunduğun ilkim çok soğuk ya da kurak değilse şefim, sen de balkonunda ya da bahçende uygun koşulları sağladığında sumak bitkisi yetiştirebilirsin.
Ülkemizde bulunan sumak ağaçları nerede ise her bölgede yetişir . Doğu Anadolu Bölgesi hariçtir. Sumak yüzlerce türü bulunan bir bitkidir. Çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden yetişir .
Sumak bitkisi hafif kumlu, orta tınlı, ağır killi ve drenajı iyi olan toprakları tercih eder. Besin maddesinden yoksun topraklarda büyüyebilir. Sumak bitkisi tohumla çoğaltılır. Tohumlar beşli çizgi ekim yöntemiyle ve metrekareye 5-10 gr. tohum gelecek şekilde ekilir.
Sumak , Rhus bitkisinin çeşitlerinden elde edilen, meyveleri kurutulup ve öğütülüp kullanılmaktadır. Sumak , özellikle et ve sebze yemeklerinde limonumsu ekşi lezzetiyle mutfaklara zenginlik katmaktadır. Özellikle Akdeniz mutfağında kullanılan en sağlıklı baharatlar arasındadır.
Sumak ağacı sulanmaz , ilaçlanmaz.
Sumak doğal olarak yetişen çalı şeklinde bir bitki. Dünyada bir çok çeşidi var. Fakat bizim bölgemizde yetişen sumak, bin 200 ile bin 700 rakımlarda yetişebilen, kışın soğuktan etkilenmeyen bir tür. Sumak ağustos aylarının başından eylülün ortalarına kadar toplanır .
Diyez ve bemol nedir nasıl kullanılır?
Engelli raporu olan kredi çekebilir mi?
Karışım nedir 5 sınıf?
Resen görevlendirme kaç ay?
Ziraat Bankası'nda gümüş hesabı açılıyor mu?
Bahçeşehir metro nerede?
Gratis te 29 Ekim indirimi var mı?
Diyette ara öğünde kaç hurma yenir?
Sınıf öğretmenliği kaç net 2021?
Mandarin otelin sahibi kim?