Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Pekmezin içinde tartarik asit vardır. Bu asitler zamanla çökelir. İnsanlar bu tortulaşmaları bozulma zanneder. Tartarik asit insan sağlığına yararlı doğal bir maddedir.
- Pekmez kaynarken muhakkak kefini yani üst köpüğünü alın. Köpük onu bulandırabilir ve pekmezin ömrünü kısaltır.
Buzdolabı ve soğuk ortamlarda uzun süre saklanabilen pekmez köpüğü sofralarda çerez olarak tüketiliyor. Genellikle badem, ceviz ve tereyağı ile yenilen pekmez köpüğü , kan yapıcı ve enerji verici özelliği ile biliniyor.
Ekşi temel olarak meyvenin suyunu çıkardıktan sonra yavaş yavaş kaynatıp, suyunu uçurup, pekmeze yakın bir kıvam aldırma işlemidir. Pekmezden tek farkı pekmez toprağı kullanılmadan yapılmasıdır. Meyve suyunu pekmez toprağında bir gece bırakmak meyve suyundaki ekşiliği yok edip tatlı kıvam almasını sağlar.
Dut pekmezi : Antosiyanin yapısı kuvvetlidir. İçerdiği selenyum sayesinde soğuğa karşı vücut direncini arttırmada yardımcı olur. Keçiboynuzu pekmezi : Pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilir. Astım hastalarına tavsiye edilebilir, içerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır.
Keçiboynuzunun tazesi nasıl anlaşılır ? Taze keçi boynuzları (resimde olduğu gibi) daha etli ve yuvarlak hatlara sahiptir. Kırıldıklarında içlerindeki kıvamlı öz suyu fark edilir. Zaman geçtikçe içindeki su uçar, kurur, gevrekleşir, sertleşir.
Doğallığını tespit etmek için bir bardağa pekmez alındıktan sonra üzerine su ilave edilmelidir. Su dökülme esnasında pekmezin rengi suya karışıyor ve rengini suya veriyorsa gerçek pekmezdir. Ancak suyu dökerken pekmez dipte kalıyor ise bu durumda şekerden yapılmıştır. Pekmez organik değildir.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Yaklaşık 10 kilogram üzümden 1 kilogram pekmez elde edildiğini kaydeden Değirmenci, pekmez yapımını şöyle anlattı: "Önce bağlarda yetişen üzümlerin toplanmasıyla işe başlanıyor.
Çok fazla kaynatılırsa da pekmezde yanık bir tat oluşur . Bir gece boyunca soğumaya bırakılır. Dibe biraz da olsa çökelme olur . Pekmez , ertesi gün dibe çöken kısımları ayrıldıktan sonra kaplara konur.
- Pekmez kaynarken muhakkak kefini yani üst köpüğünü alın. Köpük onu bulandırabilir ve pekmezin ömrünü kısaltır. Kefini alırsanız pekmezde yanık tat olmaz. - Pekmez yaparken kefinin rahatça toparlanabilmesi için 1 yumurtanın beyazını henüz yeni ısıtmaya başladığınız meyve suyuna ekleyin.
İncir yaprağından kaşık Ardından pekmezin üzerinde kalan köpükler alınıp tabaklara konuluyor. Metal kaşıkla tadının alınamadığına inanan vatandaşlar, incir yaprağını kaşık yapıp asırlık tatlıyı tüketiyor.
Aç karnına pekmez , içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde yer alan potasyum, kalsiyum ve magnezyum vücudun ihtiyaç duyduğu oranın büyük bölümünü karşılamak için yeterli olur.
Andız pekmezi , diğer pekmezlerden daha az üretilen ancak içerdiği zengin besin değerleri sayesinde çok daha sağlıklıdır. Her gün şifa niyetine aç karnına bir kaşık andız pekmezi tüketmek, vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineralleri karşıladığı gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Tadında ekşime olan pekmez bozulmuş demektir ve yapısında kimyasal değişikliklerin başladığını gösterir. Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
SON YAZILAR
Inert ne demek biyoloji?
Ginseng bonsai neden yaprak döküyor?
Lenovo Tabletlerde ekran görüntüsü nasıl alınır?
Paris için vize gerekli mi?
Fenerbahçe kimi transfer etti?
Adak kimler yiyebilir Diyanet?
OIS ve EIS nedir?
Meram Tıp Plastik Cerrahi nerede?
Hangi gün hangi tesbih çekilir?
Izmir Dokuz Eylül Üniversitesi işletme Fakültesi nerede?
C7 nin fiyatı ne kadar?
La Tahzen hangi ayet?
Sayının 4 e bölünebilme kuralı nedir?
Karpuz ve kavun nerede yetişir?
Kabotaj Kanunu ekonomi ile ilgili mi?
Glikoz ve şeker arasındaki fark nedir?
Gebelikte süt içmek bebeğe kilo aldırır mi?
Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti ne kadar?
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Veterinerlik staj var mı?
Rüyada eşya çalınması nedir?
Tansiyon ilaçları isimleri nelerdir?
Yaz okulu ücretleri ne kadar?
Pekmez dolapta bozulur mu?
Hangi hayvanlar kümes hayvanıdır?
Steelseries mouse pad yıkanır mı?
Makü harç Hangi banka 2021?
ICT ne demek turkce?
Ilk kez kağıt para basılması aşağıdakilerden hangi dönemdedir?
Emrach Uskovski kim?
Internet Explorer masaüstüne nasıl getirilir?
Karma gölleri nelerdir?
Patron bebek 5 sezon olacak mı?
Söz şerbeti nedir?
Büyük abdest yaparken kan gelmesi hangi bölüm bakar?
Osmaniye Adana tren bileti ne kadar?
En iyi Menemen Nerede Yenir?
Cüppe TDK ne demek?
Piyano Calan kadina ne denir?
Otomobil otobüs gibi taşıtları kullanan kişiye ne denir?
Voscreen nedir ücretli mi?