Konserve Yöntemi : Konserve yiyecekler, geleneksel olarak yiyecekleri muhafaza etme yöntemlerinden biridir. Isı uygulaması ile mikroorganizmalar, toksinler ve enzimler inaktive edilir veya yok edilir ve bu şekilde yiyeceklerdeki bozucu ve zararlı etkiler ortadan kaldırılır.
Tüm gıdaların soğukta saklanması gerekmiyor. Makarna, kuru baklagiller gibi gıdalar, kapalı ambalajları içerisinde kuru, doğrudan güneş ışığı görmeyen, serin, temiz bir yerde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde konserve gıdalar, uzun ömürlü süt gibi ürünlerin de buzdolabına konulmasına gerek yok.
Binlerce yıl önce yaşamış insanlar tarafından kesinlikle kullanılmış olabilecek birçok düşük teknolojili yöntem buldular. En yaygın ve aşina olduklarımız arasında, kurutma, tuzlama, salamura, fermantasyon ve akarsu ve kuyu gibi doğal buzdolaplarında soğutma gibi yöntemler bulunuyor.
Evde kullanılan gıdanın ömrünü uzatmak için; soğutma, dondurma, konserve, şekerleme, tuzlama ve vakumlu paketleme kullanabilirsiniz. Ayrıca, gıda uzmanları seçeneklerimizi genişletmek için sürekli olarak yeni koruma yöntemleri araştırmaktadır.
Vakumlu poşetler, elektrik süpürgesi yardımı ile havası alınan ve küçük hale getirilerek içerisinde çok daha büyük eşyaları veya bozulması muhtemel yiyecekleri muhafaza eden poşet türüdür. Bu poşetler ile evde daha fazla alan bırakmak mümkündür.
Düzenli beslenme: Vücudumuzun ihtiyacı olan besin maddelerine zamanında almasına düzenli beslenme denir .
Fermente Ederek Saklama Bu yöntem besinleri uzun süre saklamak , lezzet ve şekil değiştirmek için kullanılır . Bu yöntem ile yoğurt, turşu, peynir, fermente sucuk gibi bazı et ürünleri ve alkollü içkiler üretilir.
Buzdolabınızdan en iyi şekilde yararlanmak ve yiyeceklerin daha uzun süre taze olarak kalmasını sağlamak için bu ipuçlarına dikkat etmelisiniz. Buzdolabınızın derecesini 1°C – 4°C arasında tutmaya çalışın, böylece yiyecekleriniz en fazla 5°C 'de saklanmış olur.
Elma, muz, olgun olmayan domates gibi sebze ve meyveler ise buzdolabı dışında saklanmalıdır. Patates, soğan, sarımsak, elma, armut ve turunçgiller gibi sebze ve meyveler ise daha dayanıklı sebze ve meyvelerdir, dışarıda uygun ısıda saklandıklarında uzun süre dayanabilirler.
En eskisi: Tuzlama (Salamura) İnsanlık tarihinin gıda saklama konusundaki en eski yöntemlerinden biri tuzlamadır. Tuz sadece yemeklere tat katmak için değil, aynı zamanda gıdaları korumak için de kullanılan bir yöntemdi.
Eskiden insanlar besinlerini balın içinde saklardı. ... Bazıları da toprağı kazarak besinlerini toprağa gömerlerdi. Peynir vb. yiyecekler güneş görmeyen odalarda saklanırdı. Yine kullanılan en eski yiyecek saklama yöntemlerinin biri de kurutma yöntemidir.
Buna karşın besinlerin zararlı mikroskobik etkilerden korunması için de yöntemler bulunmaktadır. Bunlar ise; tuzlama, konserve, kurutma, pastörize etme, dondurma gibi pek çok yöntemle besinler mikroskobik etkilerden korunmak suretiyle işleme tabi tutulmuş olmaktadır.
Gıda muhafaza yöntemlerinde Pastörizasyon, Sterilizasyon, Kurutarak muhafaza, Soğukta muhafaza, Dondurarak muhafaza, Işınlama uygulamaları ile muhafaza, Yüksek basınç uygulamaları ile muhafaza fiziksel muhafaza olarak adlandırılır.
Sebze ve meyveleri delikli kapların içinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Birçok meyve ve sebzenin buzdolabında saklanması gerekir. Ancak bazılarının oda ısısında kalması daha iyidir. Domates, patates, sarımsak, soğan buzdolabına konmaması gereken sebzelerdendir.
Ortalama 10°C ile 15°C arasında, % 85-90 nemde 1-2 ay süre ile depolanabilmektedir. Başarılı bir muhafaza için meyvenin sağlıklı olması gerekir. Ayrıca çok olgun ve etilenle sarartılmış meyveler depolanmamalıdır.
Taze alınan meyveler buzdolabında yaklaşık 2-3 derecede saklanmalıdır. Meyvelerin çok fazla dolabın arka tarafına atılmaması, kapağa mümkün oldukça yakın durmaları gerekmektedir. Tabii ki saklamak için en iyi yer meyve -sebze çekmeceleridir.
SON YAZILAR
5000000 bin euro kaç TL?
Halil Necipoğlu evli mi kaç çocuğu var?
1 TB kaç ram?
Ayva ağacı ne zaman çiçek açar?
Süt kreması yerine kaymak kullanılır mı?
Yurttaş ne denir?
Sinan Erdem Spor Salonu metrobüs hangi durak?
Açık pembe akıntı adet işaretçisi mı?
Haluk Tolga ilhan nereli?
Avm'lerde stand açmak ne kadar?
Idari harita nedir Eodev?
VPN Proxy Master güvenli mi?
Lupus antikoagülan taraması kaç olmalı?
Satılık ticari arsa ne demek?
Besinlerin bozulmaması için kullandığımız bir saklama yöntemi nedir?
Nihat Kahveci'nin memleketi neresi?
Dogan inşaat sahibi nereli?
Adam Otu Nedir Nerede Yetişir?
Türklerin giydikleri geleneksel kıyafetler nelerdir?
Bolu Abant izzet Baysal Üniversitesi Gastronomi kaç yıllık?
Enes Batur un abone sayısı kaç?
EFA One Omega 3 ne işe yarar?
Mühendishane-i Berr-i Hümâyun hangi padişah?
Mani örnekleri nedir?
Su ile nescafe nasıl yapılır?
Gavur Dağı hangi ilimize bağlıdır?
Rüyada bir sürü pirinç görmek ne demek?
Ayakta tedavi Beyan Belgesi Nedir?
Işıl Yücesoy kimdir nerelidir?
Yurtdışı kayitli telefon nereden alınır?
Ronaldo ilk hangi takımda oynadı?
180 dk kaç saat olur?
2010 model Dacia Logan fiyatları ne kadar?
Kabartma tozu cilde sürülür mü?
Bandırma il mı ilçe mı?
Izmir göbek rakısı nasıl?
Enes Batur ne kadar para kazanıyor?
Bilgi Güvenliği teknolojisi ne kadar maaş alır?
Turkcell Faturasızdan faturalıya geçiş ücretli mi?
Morgan Freeman hangi dine mensup?