Vücudun hücre ve dokularının yenilenmesinde önemli bir yere sahip A, B, D, E ve K grubu vitaminler açısından zengin olan pestil ürünleri aynı zamanda vücudun su dengesinin korunmasına da fayda sağlamaktadır. Pestil zengin besin değeri sayesinde vücut enerjisini arttırmada da önemli bir role sahiptir.
Pestil , meyvelerin çekirdeklerinin ve posalarının ayrılmasıyla ortaya çıkarılan özlerinden yapılır . Nişasta benzeri katkı maddeleriyle kıvamı arttırılan bu karışım, iyice pişirilir. Yufka haline getirilip kurutulan ürünlere, fındık ya da ceviz gibi kuru yemişler de katılabilir.
Ancak bir ilde üretilen pestil Türk Patent Enstitüsü tarafından da tescillendi. İşte o il pestiliyle ünlü ola kentimizdir. Pestilin meşhur olduğu kent Gümüşhane! Hatta Gümüşhane'de artık pestil üretimi başlı başına bir sektöre dönüşmüş durumda.
Yapımında bal, süt , ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan pestil selenyum açısından zengindir.
Yüksek oranda A, D, K, E ve B grubu vitaminlerini içerir. Vücudun günlük vitamin ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. Vücudun hormon seviyesini dengelemeye yardımcı olur. İçerdiği yüksek oranda çinko sayesinde iktidarsızlık sorunu yaşayanlar için ideal bir gıdadır.
Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde oldukça faydalıdır. Su dengesinin korunmasında yararlıdır. Cevizli Pestil Selenyum minerali ve çinko içerir. Protein ve karbonhidrat deposudur.
Pestil yapımı için tercih edebileceğiniz meyve sayısı oldukça fazla. Dut ve üzüm başta olmak üzere her türlü meyveden nefis pestiller hazırlayabilirsiniz. Pestil yapımında en çok kullanılan meyveler arasında ayva, elma, havuç, erik, şeftali ve kayısı da yer alır.
Saten kumaşa serilen pestil 1 gün boyunca fırında kuruluyor. Gümüşhane'nin bu yöresel lezzetlerinin Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen coğrafi işaret belgeli olarak üretildiğini belirtmek isteriz. Yüksek oranda demir ve selenyum içeren pestil ve köme kansızlık sorununa adeta birebir!
“Türkiye'de en iyi pestil ve köme Gümüşhane'de üretiliyor” Özel elbiseleriyle fabrikada pestil ve kömenin tüm üretim aşamalarını bizzat yerinde gören Vali Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'de en iyi pestil ve kömenin Gümüşhane'de üretildiğini söyledi.
Türkiye'de cevizli sucuk , aynı zamanda şıralı sucuk , pekmezli sucuk , şeker sucuğu, üzüm sucuğu, orcik ya da köme olarak da adlandırılır. Türkiye'de genellikle Kahramanmaraş, Gümüşhane, Elazığ, Artvin ve çevre illerinde üzüm veya dut şırasına ipe dizilen ceviz batırılarak yapılan bir tatlıdır.
Pekmezi, süt, bal, ceviz , fındık ve undan oluşur. İyi bir enerji kaynağıdır. Üretim yaş haldeki dutla yapılacaksa kaynatma aşaması öncesi su ile yıkanan dutlar, kazanlarda 2 veya 4 saat arasında kaynatılıyor.
Pestil çok büyükse kesip iki parçaya ayırıyoruz. Genişçe bir tavaya su koyup pestili de açıp kaynayan suyun içerisine yerleştiriyoruz. Her yerine su gelecek şekilde yumuşayan yeri gerekirse elinizle kaldırıp sert olan kısmı yerleştirin tavaya. Yumuşayan pestili ocaktan alıyoruz.
Pestil kalp ve damar hastalığı riskini ciddi seviyede azaltır. Tam bir enerji deposudur. Güne daha zinde ve daha dinlenmiş şekilde başlamanızı sağlar, gün sonu yorgunluğunu azaltır. İçerisinde rafine şeker bulunmayan pestiller vücudun günlük tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar.
Pestil ya da bastık(sh.13) Türkiye ve çevre ülkeler mutfaklarında meyve özlerinin baskı altında bir yaprak şekli verilmek suretiyle kış için saklanması ve bunun sonucunda oluşan tatlı.
Pestil kalp ve damar hastalığı riskini ciddi seviyede azaltır. Tam bir enerji deposudur. Güne daha zinde ve daha dinlenmiş şekilde başlamanızı sağlar, gün sonu yorgunluğunu azaltır. İçerisinde rafine şeker bulunmayan pestiller vücudun günlük tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar.
Cevizli Pestil bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanserli hücreler için oldukça faydalıdır. Kalp damar rahatsızlığı için yararı oldukça fazladır. Kansızlık problemi olan kişiler için oldukça yararlıdır.
Elma, ayva, dut, üzüm, havuç, şeftali, erik, kızılcık vb gibi meyveler pestil yapımına oldukça uygun.
Pekmez Pestili (Üzüm Pekmezinden Pestil ) Tarifi Yapılışı Büyükçe bir tencereye pekmez ve suyu katıp içine şekerinide koyup kaynatıyoruz. Derin bir kaba nişastayı koyup yarım lt suyla açıp kaynayan pekmezli suya karıştırarak katıyoruz. Oluşan topaklanmaları sıcakken blenderdan geçirip iyice pürüzsüz hale getiriyoruz .
Arka tarafını sulu bir şekilde ıslattığınız bezle ıslatın. Bir iki defa ıslatıp arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlayın. Ön yüzün uç kısmından kaldırıp sivri bir alet yardımıyla pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle yapın.
Pestilin bezlerden “soyulması” zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu çarşaf , diğer temiz bir çarşafın üzerine ters çevrilir, su ile ıslatılır. Az sonra da yumuşayan pestil çarşaftan çıkartılır , ip üzerine serilir. Bir-iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir.
Demiroğlu Bilim Üniversitesi hangi ilçede?
Gök mavisi nedir bulmaca?
WhatsApp'ta iki adımlı doğrulama ne işe yarar?
Naftalinin Süblimleşmesi fiziksel değişim mi kimyasal değişim mi?
Izmir aal hangi lise?
Tarihi Kadime Zeyl kimin eseri?
Kontaktör nedir nasıl bağlanır?
En eski yerleşim yeri neresidir?
Neslihan Atagül annesi nereli?
Pendik Tuzla metro ne zaman bitecek?