Tuz eklemeniz mayanın yine çok geç aktif hale gelmesine neden olur ve hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmaz. Bu yüzden tuzu unla birlikte daha sonradan ekleyin. Hamurunuzu tarifin içinde belirtilen kıvamda hazırlayın. Ne çok sert ne de çok cıvık olsun.
Aktifleşen mayayı yoğururken unu da ılık suyu da azar azar ekleyin. Bir paket yaş maya 1 kilodan 2 kiloya kadar unu mayalamaya yetiyor.
Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz. Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya . 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya . Mayalarınızı bu formüle uygun olarak modifiye edip kullanabilirsiniz.
1 kg una yaklaşık yüzde ellisi, bazen 55 i kadar su eklenir.
Yaş Maya – Aktif Kuru Maya Dönüşümü 100 gr yaş maya yerine 50 gr aktif kuru maya kullanabilirsiniz. Yani, 1 paket yaş maya yerine 1 yemek kaşığı kuru maya yeterli gelecektir.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
Yaş maya bozulmaya uygun bir besin olduğu için tarihi geçtiğinde kesinlikle kullanılmamalı. Yaş maya alırken paketinde herhangi bir açıklık fark ederseniz o ürünü almamalısınız. Yaş mayayı buzlukta saklamak için delik olmayan ve hava geçirmeyen bir poşete koyarsanız daha sağlıklı olacaktır.
Çoğu paketlenmiş unun ne kadar süre taze kalacağını belirtmek için torbaya basılı son kullanma tarihleri vardır. Ancak, bu etiketler güvenliği göstermez. Bu nedenle, ununuz en son tarihten sonra bile tüketmek için güvenli olabilir ( 9 ).
En önemli gıdalardan olan un , paketi açıldıktan sonra ne yazık ki bozulabiliyor. Doğru koşullar altında saklanması gereken un , bu koşullar altında uzun süre korunabilmektedir. Oda sıcaklığında muhafaza edilen unların çoğu 3-8 ay arasında taze kalmaktadır. Unların saklanma koşulları, bozulma süresini etkilemektedir.
Kaşık veya spatula yerine çırpıcı kullanın. Unu eleyerek yağın üzerine eklediğiniz andan itibaren, bir el çırpıcısıyla unu istediğiniz renge gelene kadar, hızlı hızlı karıştırarak kavurun. Çırpıcı unlu karışımın her yerinin eşit derecede kavrulmasına destek olur ve iyi kavrulan un topaklanmaz.
SON YAZILAR
8 sınıf fen Hangi konular?
Konstantiniyye yi kim fethetti?
Az gittik uz gittik ne demek?
Sabunun hammaddesi nedir?
Devam sütü ile mama aynı mı?
Kızılırmak üzerinde hangi barajlar var?
La feta illa Ali La Seyfe illa Zülfikar ne demek?
Mayası tutmayan hamura ne yapılır?
Vücudumuzdaki kanın rengi nedir?
Toprak güveçte köfte nasıl yapılır?
Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır ne anlama gelir?
Teniste Oyun alt üst nasıl oluyor?
Mamak MEBS Okulu hangi Otobüs gider?
Kraliçe arının cinsiyeti nedir?
Recep Konuk torkunun sahibi mi?
Kolombiya ne ile ünlü?
Behzat Ç Savcı Esra hangi bölümde oldu?
Sert eti yumuşatmak için ne yapmak lazım?
Karadeniz bölgesinin ovaları isimleri nelerdir?
Malazgirt savaşında kaç kişi öldü?
Epsilon ne anlama gelir?
Farmasi Elmas Direktör ne kadar kazanır?
Didan aşireti nedir?
Türklerin islamiyeti kabul etmesinde etkili olan unsurlar nelerdir?
Hat kapama açma ücreti yasal mı?
Kurtlar Vadisi Mehmet Karahanlı gerçekte kimdir?
Silikon elyaf ile boncuk elyaf mı?
Istiklal marşı kaç mısra kaç kelime?
Montro Boğazlar Sözleşmesi kim imzaladı?
Silivrikapı buz pateni ne kadar?
Peugeot 207 1.4 benzinli hangi motor yağı kullanılır?
Akbank Atm'den kredi borcu ödeme nasıl yapılır?
Dizel motor neden yağ eksiltir?
Ayın yüzeyi neyle kaplıdır?
WDS nasıl ayarlanır?
Yüzdeki tüyler nasıl sararır?
1984 Can Yayınları kaç sayfa?
Namaz kılarken gözler kapatılır mı?
Bursa karta test kodu nasıl yüklenir?
Gece gusül abdesti alınır mi?