Kaşık yardımıyla yuvarlak çekirdekler çıkartılır. Mango meyvesi, elma şeklinde dilimlenir . Daha sonra kabuğu bıçakla soyulur . Mangoyu kesmek için en çok uygulanan yöntem ise 2 veya 3 parçaya doğramaktır.
Mangoyu kâğıt torbaya veya gazete kâğıdına sararak olgunlaştır. Mangoları kâğıt torbaya koyup gece boyunca mutfak tezgâhının üzerinde beklet ve sabahleyin olgunlaşıp olgunlaşmadığını kontrol et. Kâğıda sarılan mangolar, olgunlaşma sürecini hızlandıran kokusuz bir gaz olan etilen salar.
Ortasında bulunan çekirdeğine sıkı sıkıya yapışık bir meyve olan mangonun kabuğuna bıçak yardımıyla dikey çizikler atıp daha sonra bu çiziklerin başından itibaren muz gibi soyulabilirsiniz. Bu şekilde soyduğunuz meyveyi çekirdeğinden ayırdıktan sonra dilimleyerek çiğ olarak tüketilebilirsiniz.
Dişinizle hafif ısırır gibi yaptığınızda eğer hafif dişlerinizin çukurluğu çıkıyor ve size de yumuşak bir tat geliyorsa o zaman da elinizdeki mango olgun ve yemeye hazır demektir. Adlığınız mango eğer hala çok sert ve parmak veya diş izi bırakmıyorsa o zaman birkaç gün dolap dışında ve oda sıcaklığında bekletmelisiniz.
Mango meyvesi enine değil boyuna ortadan ikiye kesilir. Bu şekilde kesildikten sonra çekirdeği rahatça meyveden ayrılacaktır. Geri kaçan çekirdek dokusu kaşık yardımıyla uzaklaştırıldıktan sonra yarım mango baklava dilimi veya kareler şeklinde meyve bıçağı ile dilimlenir.
Mango meyvesi çeşidine göre yeşil, kırmızı ve sarı renkte olabilir. Ancak en lezzetlisi birden fazla rengin bulunduğu mangolardır. Mangoda farklı renk karışımları varsa, olgunlaşmıştır. Mangonun dışındaki koyu lekeler de olgunlaştığını gösterir.
Mangoyu sararken torbanın ağzını tamamen kapatmayın. Mango yumuşayıp aromatik koku verene kadar bu şekilde bekletin. Genellikle 1 gün içinde olgunlaşmış olur. Olgunlaşma sürecini kısaltmak istiyorsanız, kağıt torbaya etilen gazı salan elma veya muz gibi meyveler de koyabilirsiniz.
Mango toprak yapısı olarak, nemli toprakları tercih etmektedir. Mango ekimi için fide veya tohum tercih edilebilmektedir. Mango fidanı derin topraklarda yetişir . Çukur kazıldıktan sonra, toprağın içine fidenin dik bir şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Mango tropik bir meyvedir ve dış görünüş olarak tüysüz şeftaliye benzemektedir. Bu tropik meyvenin yetişebilmesi için sıcaklığın en az 30 derece olması gerekmektedir. Çekirdekli bir meyve olan Mango , oldukça hoş bir tada sahiptir. Pek çok faydası bulunan mangoyu, doktorlarda tavsiye etmektedir.
Ağaç meyvelerin olgunlaşması 3 ila 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.
Ağaç meyvelerin olgunlaşması 3 ila 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.
Fakat olgunlaşmış mango kırmızı ya da sarı olacak diye bir kaide yoktur. Yeşil rengindeki mango da olgunlaşmış olabilir. Bu yüzden mangonun olgun olup olmadığını rengine göre değil kokusuna ve yumuşaklığına bakarak anlayabilirsiniz. Olgunlaşmamış mango ise serttir ve tadı olgun mango kadar lezzetli gelmeyecektir.
Eğer yüksek bir aroma kokusu alıyorsanız, mango olgunlaşmış demektir. Mangonun olgunlaştığını anlamak için kullanılan yöntemlerden biri de dokusuna bakmaktır. Mangoyu hafifçe elinizle bastırın. Eğer etli kısmı yumuşaksa, olgunlaşmış demektir.
- Mango meyvesinin tüketim şekillerinden birisi olarak püre yapmak olacaktır. Bunun için mangoyu bıçak yardımı ile iyice ezerek püre haline getirebilir ve bu şekilde tüketim yapabilirsiniz. Üzerine biraz da pudra şekeri ekleyerek lezzetli bir biçimde tüketebilirsiniz. -Mangoyu dilimleyerek de tüketebilirsiniz.
Mango meyvesi çok sıcak iklimlerde yetişmekte olan bir meyve türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Mangonun yetişmesi için en az 30 derece sıcaklık olması gerekmektedir. Bu derecenin altında yer alan bölgelerde mango yetişmemektedir.
Mango ağacı 5 ila 6 yaşında meyve vermeye başlarlar. Tropik ülkelerde yıl boyunca meyve ve mango ağaçları sub- tropik ülkelerde ise yılın belli ayında sadece birkaç meyve vermektedirler.
Bu da gösteriyor ki ülkemizde Akdeniz bölgesinde gerekli bakımlar yapıldığı zaman Mango yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Adana, Mersin, Antalya gibi illerimizin özellikle kıyı kesimlerinde Mango yetiştiriciliği yapılmaya uygun olduğu belirlenmiştir. Aslen Muz yetişen neredeyse her yerde mango da yetişmektedir .
SON YAZILAR
Toprakta fasulye çimlendirme kaç günde olur?
En iyi arkadaşım Ece Kimdir?
CAB ne demek tıp?
Adapark kaç para?
Eczanede maske satılır mı?
N1 sınıfı araçlar nelerdir?
Ella yan etkisi ne kadar sürer?
Arka Sokaklar Komiser Hakan Kimdir?
Hayat hangi bölgede?
Mango nasıl soyulur dilimlenir?
Yunus Emre ismi hangi dil?
Vodafone SIM kart yenileme ücreti ne kadar?
Gamsız insan ne demek?
Martini ile ne yapılır?
Suudi Arabistan uçuşları ne zaman başlayacak 2021?
Izhari kameriye ne demek?
Vikingler hangi ülke yapımı?
Isıtılan bir cismin iç enerjisi artar mı?
İbn-i Sina neyi buldu?
Normal zamanda tesbih nasıl çekilir?
GBT kontrolü ne demek?
Reşat altın ile Hamit altın arasındaki fark nedir?
Medcezir altinkoy neresi?
Tenkit ne demek TDK?
Karadağ da hangi dil kullanılıyor?
Branş ne demek örnek?
Hangi Cüzde Hangi Sureler var?
Akıl yürütme nedir ve örnek?
Adıma kayıtlı hatlar nasıl öğrenebilirim?
Maşukiyede denize girilir mi?
Arap Şükrü Bursalı mı?
Show TV yeni gelin dizisi ne zaman başlıyor?
Dart oyunu nasıl hesaplanır?
Istanbul üni hukuk kaç bin?
Mora nın fethi ne zaman?
Yemeksepeti Burger King kaçta açılıyor?
Avea taahhüt sorgulama nasıl yapılır?
Kütahya Yoncalıya hangi Otobüs gider?
Adıyaman Park AVM açik mi?
Prison Break 5 sezon hangi hapishane?