Helvacı kabağı ya da diğer adı ile kestane kabağı , kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından gelen, çoğunlukla tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Ülkemizde yetiştirilen kışlık kabaklardan bir tanesi olan helvacı kabağının (Cucurbita Maxima) ana vatanı, Asya ve Amerika kıtalarıdır.
Kabak tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi ; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2,5-5 cm , sıralar üzeri mesafe 50-80 cm ,sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Kabaklar tencereden alınıp pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine konulur. Dilimlerin üzerine damak tadına göre şeker serpilir. 160 derecedeki fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir . Üzerine isteğe göre dövülmüş ceviz, fındık vs serperek servis edilir.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
İster sakız kabağı olsun, ister bal kabağı her ikisi için en sağlıklısı fide yapmadan direk tohumdan toprağa ekim yapmaktır. Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır. Tıpkı fasulye yetiştiriciliğinde olduğu gibi kabak yetiştiriciliği için de ocak adı verilen açacağımız çukurlara tohumlarımızı ekiyoruz.
1 kg soyulmuş kabak. 2 su bardağı toz şeker (400 gr)
Çukur, ilerleyen günlerde bal kabağının fiyatının artacağını belirterek "Bal kabağı ülkemiz genelinde her yerde hemen hemen yetişir ama en yoğun yetiştirilen yerlerin arasında Ankara, Sakarya ve Düzce gelir. Son zamanlarda özellikle Düzce ilimizde değişik çalışmalar sonucunda kabak ekilişinin arttığını görüyoruz.
Kestane kabağı ile yapılan kabak tatlısı çok lezzetli olur. Kestane kabağı seçerken etli kısmı koyu renkli ve sert olanlar tercih edilmelidir. Kestane kabağı bal kabağına göre daha dayanıklıdır, daha uzun süre muhafaza etmek mümkündür. Bal kabakları uzun silindirimsi ve hafif basık yuvarlak olmak üzere 2 tiptir.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı Helvacı kabağı , bal kabağına olan benzerliğiyle de bilinir. Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
SON YAZILAR
Muhabbet kuşu tek başına yumurtlar mı?
En iyi ISS hangisi?
Salda gölünde piknik yapılıyor mu?
Kehribar göz rengi nasıl oluşur?
Besi Danasi gunde kac kilo yem yer?
Sütten fazla kaymak nasıl alınır?
Nurofen günde kaç kere içilebilir?
YKS yerleştirmede hangi puan geçerli?
Tahinli cevizli kuru baklava kaç kalori?
Yeşil soğanda ne vitamini var?