Helvacı kabağı ya da diğer adı ile kestane kabağı , kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından gelen, çoğunlukla tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Ülkemizde yetiştirilen kışlık kabaklardan bir tanesi olan helvacı kabağının (Cucurbita Maxima) ana vatanı, Asya ve Amerika kıtalarıdır.
Kabak tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi ; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2,5-5 cm , sıralar üzeri mesafe 50-80 cm ,sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Kabaklar tencereden alınıp pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine konulur. Dilimlerin üzerine damak tadına göre şeker serpilir. 160 derecedeki fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir . Üzerine isteğe göre dövülmüş ceviz, fındık vs serperek servis edilir.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
İster sakız kabağı olsun, ister bal kabağı her ikisi için en sağlıklısı fide yapmadan direk tohumdan toprağa ekim yapmaktır. Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır. Tıpkı fasulye yetiştiriciliğinde olduğu gibi kabak yetiştiriciliği için de ocak adı verilen açacağımız çukurlara tohumlarımızı ekiyoruz.
1 kg soyulmuş kabak. 2 su bardağı toz şeker (400 gr)
Çukur, ilerleyen günlerde bal kabağının fiyatının artacağını belirterek "Bal kabağı ülkemiz genelinde her yerde hemen hemen yetişir ama en yoğun yetiştirilen yerlerin arasında Ankara, Sakarya ve Düzce gelir. Son zamanlarda özellikle Düzce ilimizde değişik çalışmalar sonucunda kabak ekilişinin arttığını görüyoruz.
Kestane kabağı ile yapılan kabak tatlısı çok lezzetli olur. Kestane kabağı seçerken etli kısmı koyu renkli ve sert olanlar tercih edilmelidir. Kestane kabağı bal kabağına göre daha dayanıklıdır, daha uzun süre muhafaza etmek mümkündür. Bal kabakları uzun silindirimsi ve hafif basık yuvarlak olmak üzere 2 tiptir.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı Helvacı kabağı , bal kabağına olan benzerliğiyle de bilinir. Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
SON YAZILAR
Soyulmuş patatesin kararmaması için ne yapmak lazım?
Yeşilköy sosyete pazarı hangi günler kuruluyor?
585 ayar yuzuk kac para?
Adı Aylin kaç sattı?
Ayak numarası büyümesi ne zaman durur?
Yusuf elgörmüş nereli?
Dünyanın geoid şekli nedir?
Komşu kayıt alanına tercih yapılabilir mi?
Hz ibrahim'in kaç tane oğlu vardı?
Paten numarası nasıl belirlenir?
Subway Surf niye yapıldı?
Dalamandan kaşa nasıl gidilir?
Hidrostatik terazi ne işe yarar?
Yamaha MT 07 kaç basıyor?
Arpa ezmesinin faydaları nelerdir?
Tuz ruhu nelere zarar verir?
Zira kaç santim?
İncir hangi koşullarda yetişir kısaca?
Işkembe derin dondurucuya nasıl atılır?
Reyting ne demek TDK?
KPDS ÜDS ne demek?
Kedi olan eve melek girmez mi?
Mantı yemeği nasıl pişirilir?
Bordo bereli ne kadar eğitim alıyor?
Namaz uykudan hayırlıdır sözü hangi vakit namazında okunur?
Seksenler Sinan Kimdir?
Gazi koşusunu en fazla kazanan jokey kimdir?
Elden pilot kalem lekesi nasıl çıkar?
Iki hutbe arası ne zaman?
Iddianame hazırlandıktan sonra mahkeme ne zaman olur?
Oğuz Kağan kimdir kisaca özeti?
Hüdhüd kuşu neyi temsil eder?
Konya kaç tane üniversite var?
Hilltown AVM saat kaçta açılıyor?
Tayyibe ne anlama geliyor?
Bisiklet otoyola girebilir mi?
Gönül Çalab ın tahtı anlamı nedir?
Beyaz saçı hangi renk tutar?
Migros kart güncelleme nasıl yapılır?
Laroxyl 10 mg neye iyi gelir?