Pişmiş kek ve pasta çeşitlerini derin dondurucu içerisinde uzun süre gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. İçindeki malzemelerin önemi olmakla birlikte klasik tarifle yapılmış bir keki dondurucuda 3 ay kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz. Kuru pastalar için bu süre bir miktar daha uzayabilir.
Pişmemiş kek hamuru içerisinde süt, yumurta gibi malzemeler bulundurduğu için çabuk bozulabiliyor, bu nedenle buzlukta saklanmıyor. Ancak pişmiş ve soğuduktan sonra dilimlenmiş keklerinizi kilitli buzdolabı torbası ya da buzdolabı poşetinin içerisinde bekletebilirsiniz.
Buzluktan sonra kekin çözülmesi için buzdolabının alt kısmına geçirilmesi ve kendi kendine çözülmeye bırakılması gerekir. Daha sonrasında dolaptan da çıkarılıp oda sıcaklığında biraz daha bekletilip servise hazır hale getirilmesi önerilir.
Oda sıcaklığına bırakılmış olan kek soğuduktan sonra bir özel bıçak yardımıyla dilimlenir. Dilimlenen kek daha sonrasında buzdolabı poşetleri ya da özel saklama kaplarının içerisine yerleştirildikten sonra dondurucuya koyulur. Saklama kabının ya da saklama poşetini kesinlikle hava almaması gerekiyor.
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
YAPILIŞI: 1. Kurumuş kekinizi nemli bir beze sararak orta sıcaklıkta fırına verin ve bez kuruyana kadar fırında tutun. 2. Çıkardığınızda kekiniz yumuşamış olacaktır.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
- Un,su,tuz ve maya ile yapılan hamur ise 3 gün dayanabiliyor. - 4. günden sonra ekşileşmeye başlıyor hamur . - Mayasız hamuru ister buzdolabında isterseniz de buzlukta 1 hafta saklayabilirsiniz.
PASTA : Taze pastayı kapalı bir kutuda derin dondurucuda uzun süre boyunca saklayabilirsiniz. Derin dondurucudan çıkardığınızda pasta ilk günkü tazeliğinde olacaktır.
Muffinler yaptıysanız kâğıt kalıplarından çıkarmadan da dondurucuda saklayabilirsiniz bunu yaparken de kekte olduğu gibi oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içerisine yerleştirip dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Pastacı Kreması tarifimin ölçüleri x2 şeklinde arttırabilirsiniz ama kesinlikle azaltmanızı önermiyorum. Size fazla geleceğinizi düşünüyorsanız tam ölçü yapın soğuduktan sonra yarısını dondurucuya kaldırın. Buzdolabı poşetinde ya da hava almayan bir kap içinde dondurarak 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Fırını çok fazla ısıtıyor ya da çok fanlı pişiriyorsunuz Fırını tarifteki dereceden daha yüksek derecede çalıştırmak kekinizin hızlı pişmesini sağlamaz, tam tersine onun basık bir kek olarak size ulaşmasını sağlar. Aynı şekilde çok fanlı pişirirseniz kekiniz yanar .
Islak kekin kıvamı diğer keklere nazaran daha sıvı kıvamlı bir kek olmalı. ... Çok büyük kek kalıbı ya da borcam kullanırsanız kekiniz ince olur. Çok küçük bir kalıpta yaparsanız da sosu tamamen içine emmez. Bu nedenle orta boylarda bir pişirme kabı kullanın ve öncesinde mutlaka fırınınızı ısıtmış olun.
SON YAZILAR
Nobran nedir sözlük anlamı?
Kapıcılar Kralı yönetmeni kim?
Ketavel ilaç ne işe yarar?
Biber ve patlıcan fırında nasıl közlenir?
Cemaş hisse kimin?
Gönüllü anne nasıl olunur?
Adlaşmış sıfat fiil nedir örnek?
Uşak hangi bölgede yer alır?
Kararan ocak gözleri sabunla nasıl temizlenir?
Göktürk alfabesini kim kullandı?