Dr. Zühre Kaya, "Kadınların hamilelik döneminde fazla bakla tüketmesi sonucu bebek sarılık hastalığıyla doğabilir ya da doğumdan 2-3 gün sonra sarılık ortaya çıkabilir. Ayrıca bakla polenlerinin solunması yada süt veren annenin bakla yemesi de bebekte klinik bulgulara neden olabilir.
ENZİM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUYOR Özellikle çiğ baklanın yenmesiyle oluşmakla birlikte, kuru veya dondurulmuş bakla yenmesiyle hatta bakla tarlasındaki tozların solunmasıyla ya da süt veren annenin bakla yemesiyle bile enzim eksikliği tetiklenerek kişide belirti ve bulguların gelişmesine neden olabilmektedir" dedi.
Bakla , kurufasulye, bezelye gibi baklagiller gaz yapar . Vücudumuz bu besinleri sindirirken bağırsakta çeşitli gazlar açığa çıkıyor bu da şişkinliğe neden oluyor. İşte bu nedenle dikkatli tüketmeniz gereken besinlerden biri de bezelye...
6-HAFTANIN EN AZ 2 GÜNÜ BİTKİSEL PROTEİN KAYNAĞI OLAN KURU BAKLAGİL YEMEĞİ TÜKETİLMELİDİR.
Bakla bebeklere 2 yaşına kadar kesinlikle yasak sebzeler arasındadır. Adı fava kelimesinden gelen “favizm” hastalığı glukoz 6 fosfat dehidrogenaz denilen bir enziminin eksikliğinden kaynaklanır.
- Emziren anneler kuru fasulye ,karnabahar, lahana,soğan,portakal, limon, greyfurt gibi gaz yapan besinleri tüketmekten kaçınmalıdır.
Eroğlu, " Bakla zehirlenmesi özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bakla bol yetiştirildiğinden daha çok görülür. Baklanın içeriğinde bulunan güçlü bir antioksidan olan divicine, kandaki enzim düzeyi düşük olan bireylerde kırmızı kan hücrelerinde parçalanmaya neden olur.
Dr. Baytan, "Alyuvarların bütünlüğü için gerekli bir enzim olan glikoz 6-fosfat dehidrogenaz eksikliğinin görüldüğü hastalarda, bakla alımı derin anemiye (kansızlığa) neden olabilir. Bu enzim eksikliğine sahip çocuklar özellikle bakla tüketmemeli" dedi.
Dr. Yasemin Eroğlu, hastalığın ilk belirtilerinin genellikle bakla yenmesinden 5-24 saat sonra ortaya çıktığını ve sıklıkla 1-5 yaş arasındaki erkek çocuklarında görüldüğünü belirtti.
Birol Baytan, baharın gelmesiyle sofralara girmeye başlayan baklanın bazı çocuklar için oldukça riskli bir bitki olduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, "Alyuvarların bütünlüğü için gerekli bir enzim olan glikoz 6-fosfat dehidrogenaz eksikliğinin görüldüğü hastalarda, bakla alımı derin anemiye (kansızlığa) neden olabilir.
SON YAZILAR
1 kg külçe altın kaç dolar?
En Pahalı papağan ne kadar?
Kuranda geçen iki denizin birbirine karışmadığı yer neresi?
Pusulayı nasıl icat edildi?
Suni deri ayakkabı çamaşır makinesinde yıkanır mı?
Modokoda kaç mağaza var?
ABC deterjan hangi şirketin?
Siu ne demek Ronaldo?
Saçma sapan neden ayrı yazılır?
Maddenin güvenirlik indeksi nasıl bulunur?
Rüyada büyük bir traktör görmek ne demek?
Tatlı Bela oyuncuları socal kimdir?
Balık Kılçığında hangi vitaminler var?
Koltuk altında sivilce çıkması nedir?
Dyson hava temizleyici fiyatları ne kadar?
Aynı cinsin cinsel organını görmek gusül gerektirir mi?
Spor yorumcusu Mehmet Emin Uluç Kimdir?
Antibiyotikle birlikte soğuk algınlığı ilacı içilir mi?
Verilmeyen çarpanı bulmak için ne yapmalıyız?
Yalova nerenin ilçesidir?
Zeytinyağlı sarmaya yenibahar konur mu?
Avrupa Yakası oyuncuları neden ayrıldı?
Emre Sertkaya kimin?
Aydın Denizli tren seferleri var mı?
Twitter'a neden video yüklenmiyor?
Netflix Fatma dizisi kac bolum?
Kanarya Neden Fenerbahçe?
Istanbul Saroz Erikli kaç saat?
Türkiyede kuaförler hangi gün kapalı?
Sambu Glucan nedir?
KPSS sınav süresi kaç dakika 2021?
Bursa Gökdere pazarı hangi gün kuruluyor?
Istanbul Armutlu feribot kaç TL?
1 kohm kaç Ohm eder?
Atilla Taş Ham Çökelek ne zaman çıktı?
Bim dondurulmuş mısır ne kadar?
Mecidiyeköy hangi AVM var?
Kestanenin tüylü kabuğu nasıl kolay soyulur?
Lacoste neden timsah amblemi kullanıyor?
Proton araba kimin üretimi?