Bir kilo tereyağ ortalama 16 – 18 litre sütten elde ediliyorsa sütün alındığı ineğin ya da ineklerin antibiyotiklerle ilişkisini, sütün nasıl bir ortamda sağıldığını vs bilmeniz gerekiyor. Yurdumuzdaki en iyi süt veren cinsler bile yılda 30 kg verdiğine göre en az 2 inekten süt alınması gerekir.
Ama Türkiye'de genellikle ortalama 1 kg yoğurt için 1,4 litre süt kullanılıyor. Protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürülmesiyle yoğurtta 1-1,1 litre sütten 1 kg yoğurt üretilmesi mümkün olacak.
6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar , lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
5 Kilo Sütten 1 Kilo Beyaz Peynir .
O da yağından kaynaklanır. Kaşarın fiyatı da önemlidir. 10 kilo sütten 1 kilo kaşar elde ediliyor.
Sütü kaynatın. Üzerinde biriken kaymakları buzlukta biriktirin. (Yaklaşık 4-5 su bardağı kaymaktan 2 su bardağı tereyağı çıkacaktır). Tereyağı yapacağınız zaman, kaymakların içine 1 çay bardağı soğuk su koyun ve mikserle yaklaşık 5-10 dakika çırpın.
Süzme Yoğurdun Özellikleri Üreticiler tarafından istenen randıman oranı 3 kg sütten 1kg yoğurt çıkmasıdır. Pastörize inek sütü ve yoğurt kültüründen üretilen süzme yoğurdun 100 gramında ortalama olarak 9,8 g protein, 7,2 g karbonhidrat, 6 g yağ ve 240 mg kalsiyum bulunmaktadır.
SON YAZILAR