Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliğine bakıldığında sıcak iklim bölgesi olan Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Muzgiller familyasından olan meyvenin gövdesi toprak altında sıcak ve ılıman iklimi sevmektedir. Ayrıca kolay yenebilen, şeker açısından da zengin bir meyvedir.
Güneydoğu Asya'nın tropikal alanlarında yetişen muz , ülkemizde en çok Anamur ve Bozyazı çevresinde yetiştirilir.
| Ülke | Üretim (Ton) | Kişi Başı Üretim (Kg) | 
|---|---|---|
| Hindistan | 30.460.000 | 22,791 | 
| Çin Halk Cumhuriyeti | 11.998.329 | 8,608 | 
| Endonezya | 7.280.659 | 27,473 | 
| Brezilya | 6.812.708 | 32,514 | 
Muz bitkisi, toprağın tuz dengesine karşı çok hassas bir bitkidir. Biraz alkali topraklar, muz yetiştirmek için oldukça uygundur. Eğer evinizde bol vitaminli bir muz meyvesi yetiştirmek istiyorsanız; seçeceğiniz toprağın besin maddeleri açısından zengin ve bol humuslu toprak olmasına özen göstermelisiniz.
-Toprak. Büyüyen muz ağacı, organik maddeler ve kompost açısından zengin, iyi drene edilmiş topraklara ihtiyaç duyar ve genelde kumlu toprakları sever. Bu sebeple muz ağacınız için kaliteli bir hazır torf ya da toprağı kendiniz yapıyorsanız kum, perlit ve kompost karışımınızı iyi hazırlamaya özen gösterin.
Muzun yetişmesinde iklim, sıcaklık, ışık ve nem çok önemlidir. Bu unsurlar her yerde olmadığı için bölgesel olarak yetiştirilmektedir. Ortalama sıcaklığın 26-27 derece olması gerekir. Güneş ışığı muzun yetişmesinde gereklidir.
Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır. Türkiye'de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan yerimiz ise Anamur'dur. MUZ HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR ?
Tarlalarda her yıl Eylül ve Ekim aylarında başlayan hasat Mayıs ayında bitiyor. Türkiye 'de yılda 480 bin tona yakın muz üretiliyor ancak 700 bin tonluk talep var. Yaklaşık 220 bin ton iç talep açığı, Ekvator, Guatamala, Kostarika, Kolombiya ve Filipinler gibi ülkelerden ithal edilen muzlarla karşılanabiliyor.
Dünyada en önemli muz ihracatçısı ülkeler, Ekvador 2.557.000 ton, Kosta Rika 1.769.000 ton, Kolombiya 1.500.000 ton ve Filipinler 821.000 ton olarak sıralanmaktadır.
Tropikal bir meyve olan muzun ana vatanı Güneydoğu Asya'dır. Türkiye'de ise yetiştirildiği bölge Akdeniz'dir. Akdeniz Bölgesi'nin sıcak ve nemli hava koşulları ile geçirgen toprak yapısı Türkiye'de muz yetiştiriciliği yapmak için en uygun koşulları sağlar.
" Muz ağacının ömrü 10 yıl . İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor. Daha sonra o ağacın yanında bir muz ağacı daha çıkıyor.
1— Kışın -3C derece ve daha fazla soğuk eğer bir gün gibi kesintisiz sürerse muzun toprak üstü kısımları tamamen donarak ölür.
Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle saksıda yetiştirilen muz ağaçlarının akşam saatlerinde sulanması ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak havalarda günde iki kere bile sulama gerekebilir. Kış aylarında ise sulamanın oldukça azaltılması gerekir.
Hindistan, Ekvator, Meksika, Mısır gibi ülkeler başta gelir. Avrupa'da ise muz yetiştiriciliğine uygun sera koşulları yapılarak bu meyvenin üretimi yapılır. Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır.
Muz yetiştiriciliği için en iyi topraklar; derin, besin maddelerince ve humusça zengin, geçirgen, iyi havalanan, hafif bünyeli (Kumlu-Tınlı) ve hafif alkali, killi Tınlı, Kumlu karakterdeki, derin topraklardır.
Muz , nemli ve sıcak ortamları sevdiği gibi toprak konusunda da oldukça seçici davranır. Dünya üzerinde en çok muzun üretildiği ve muzun ana vatanı olarak görülen bölge, Güney Asya ülkeleridir. Sıcak ve nemli iklim seven muz , Türkiye'de de Mersin ve Antalya başta olmak üzere güney kıyı kesiminde yetiştirilir.
Bu meyve de toprak yapısı hava sıcaklığı ve nem olayı ile bağlantılı olarak yetiştirilir . Örtü altı yetiştiricilikte, örtü alda yapay sıcaklık ve nem yapılarak açık tarlaya oranla daha kaliteli meyve yetiştirilmektedir. Muz için uygun olan sıcaklık 30°C civarında, nem %60 civarında olmalıdır.
Avrupa'da ise muz yetiştiriciliğine uygun sera koşulları yapılarak bu meyvenin üretimi yapılır. Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır. Türkiye'de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan yerimiz ise Anamur'dur.
 SON YAZILAR
 
            
                SON YAZILAR
            
        Tengri Biz menen Nedir anlamı?
Prof Dr Ümit Özdağ ın babası kimdir?
Emzirme döneminde kanal tedavisi yapılır mı?
Crookes tüpü deneyi kim yaptı?
Hendek savaşında kaç kişi vardı?
Nesine com a üye olmak Güvenli mi?
Sıntır ne demek türkçe?
Instagram takipçi arttırma nasıl oluyor?
Lamborghini Aventador kaç basıyor?
Türk Telekom numara değiştirme kaç gün sürer?