Sarımsağın rahatsızlık veren kokusu olmadığından körmen daha bir tercih edilir. En iyi tansiyon düşürücüdür. Soğuk algınlığına karşı birebirdir ve antibiyotik özelliği vardır. Çalkamaya, diğer otlardan daha az konur.
İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileşmesini sağlıyor. Cinsel gücü artıyor. Emziren annelerde sütün artmasına yardımcı oluyor. Çiriş otu, doğal bir ağrı kesici olmasıyla biliniyor.
KÖREMEN - Yabani pırasa, yabani sarımsak, sirım ya da körmen olarak da bilinen, yemeği oldukça lezzetli olan bir ottur. Bodrum usulü yapılıyorsa mutlaka nohutla pişirilir. Kömürem diyenler de vardır.
Bitki, Avrupa ve Kuzey Asya'daki nemli gölgeli ağaçlara özgüdür. Yabani sarımsak , hem süs hem de mutfak kullanımları için yetiştirilebilen çekici bir bahar çiçeğidir. Yapraklar ve çiçekler salata şeklinde çiğ olarak yenebilir veya çorbalara, soslara ve güveçlere ek olarak pişirilebilir.
Kendiliğinden yetişebilen yabani bir tür pırasa olarak bilinmektedir. Doğu Anadolu'da yıllardır doğada yetişmekte ve bulunmakta olan bir türdür. Çiriş Otu Nerede Yetişir ? Çiriş otu özelikle Doğu Anadolu bölgesinde yetişmekte olan bir bitki türüdür.
Çiriş otunuzu doğrayıp tuzlu suya koyun ve 10 dakika bekletin beklettiğiniz otunuzu derin bir tencereye koyun üzerine 2 bardak soğuk su koyup ocağınıza koyun. 5 dakika kaynadıktan sonra suyunu süzün. Tencerenize yağınızı koyup üzerine otunuzu koyun ve bulgurunuzu da katıp karıştırın.
* İdrar söktürücü özelliği vardır. * Saçkıran tedavisinde kullanılır. * Emziren kadınların sütünü arttırır. * Egzama, sivilce ve çıbandan dolayı oluşan kaşıntıları dindirir.
Zambakgiller ailesine ait, özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde endemik olarak yetişen çiriş otunun tadı oldukça lezzetli ve birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor. Haşlaması üzerine yoğurt ya da yumurta konarak yeniyor .
Çiriş otu nerelerde yetişir? Türkiye'de hemen hemen her yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu, Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz'de bolca bulunur. Oldukça lezzetli bir tada sahip olduğu için yemeklerin içinde ve sade olarak yenebilir.
Dünyada 300 türü olan ve Türkiye'de 10 türünün varlığı bilinen kedi otu kökü, ülkemizde Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde kendiliğinden yetişir .
Çeşitli bitkiler ile karıştırılan bu bitki ayrıca börek yapımında çok sık tercih edilmektedir. Bazı bölgelerde madımak olarak da anılan bu bitkinin sağlık için çok faydalı olması sofralarda yer almasını sağlamaktadır. Çetince Akçaşar kırsalında, tarlalarda, meralarda kendiliğinden yetişir .
İçinde bolca demir bulunduğundan kansızlık sorununa çözüm olabiliyor. A, B2, B6 ve C vitaminleri bakımından zengin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı vücudu koruyor. İçindeki A vitamini göz sağlığını da destekliyor, gece körlüğü gibi sorunların üstesinden gelmede yardımcı oluyor.
Acıgünek, güneyik , arslandişi ve radika olarak da bilinir. Başta potasyum olmak üzere kalsiyum ve diğer mineraller açısından zengin bir besin olan karahindiba A ve C vitamini de içerir. Ayrıca, torexacin, levulin, inulin gibi bileşikler içerir.
Mide rahatsızlıklarının giderilmesinde ve hazımsızlıkta acı marul oldukça faydalıdır. Has marul tansiyon düşürücü bir etkiye sahiptir. Karaciğer rahatsızlıklarında da faydalanıldığı söylenen eşek marulu , bir rivayete göre Roma İmparatorlarından olan Augustus'un karaciğer hastalığını yenmesini sağladığı söylenir.
Radika otu nisan ve mayıs aylarında kırlarda yetişen çok yıllık bir bitkidir . Papatyagiller ailesinden olan bu özel ve şifalı ot, sarı renkli çiçekleri ile beraber aynı zamanda güzel bir görüntü sunmaktadır. Özellikle 100 farklı çeşidi üzerinden dünyanın her yerinde yetişen önemli otsu bitkiler arasında yer alıyor.
Yapmak için: Taze Karahindiba çiçeklerini ve yapraklarını toplayın, yıkayın ve bir kavanoza doldurun. (Ancak kavanozu çok ağzına kadar ve çok sıkışık hale getirmeyin) Kavanoza dolana kadar taze bitkinin üzerine elma sirkesi dökün. Kavanozun üstünü yağlı kağıt veya plastik ambalajla ve sonrada kapagğıyla kapatın.
Bir fotoğraf ile karahindiba bal yapmak için en basit adım adım tarifi : Bitkilerin çiçeklerini hazırlayın (400 adet). Onları soğuk suya dökün (0,5 litre). Karışımı ateşe koyun ve kaynatın. Karışımı kaynattıktan sonra yaklaşık 2 saat pişirin.
 SON YAZILAR
 
            
                SON YAZILAR
            
        Tengri Biz menen Nedir anlamı?
Prof Dr Ümit Özdağ ın babası kimdir?
Emzirme döneminde kanal tedavisi yapılır mı?
Crookes tüpü deneyi kim yaptı?
Hendek savaşında kaç kişi vardı?
Nesine com a üye olmak Güvenli mi?
Sıntır ne demek türkçe?
Instagram takipçi arttırma nasıl oluyor?
Lamborghini Aventador kaç basıyor?
Türk Telekom numara değiştirme kaç gün sürer?