Tedavi ve Korunma Şekli: Yem yememe veya yemden kesilme durumlarında, hayvanların normal tükettikleri yem miktarı azaltılmalı veya günlük en az 2 porsiyona bölünerek hayvanın önüne taze olarak konulmalıdır. Kokuşmuş yemler kesinlikle hayvanların önüne dökülmemelidir.
Söz konusu altı haftalık dönemde, ineğin kanında yağ asitleri, keton cisimciklerinin (aseton, beta-hydroxy butyrate) miktarındaki artış, progesteron, insülin ve estrojen hormonlarının miktarlarındaki değişimler, doğumdan önceki bir hafta içerisinde ineğin kendini doğuma şartlaması ve ineğin doğum için ayrı bir bölmeye ...
Rahim içi yavru ve yavru suları ile dolu olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmış, böyle olunca da işkembenin hacmi daralmıştır. Tabii ki kuru madde alımının yanısıra enerji alımı da düşmüştür. Doğuma yakın günlerde ineğin iştahı azaldığı gibi, su tüketiminde de azalma söz konusudur.
Arpa, buğday , kepek ve fabrika yemi gibi yemler işkembede çok hızlı parçalanarak asitliğini artırırlar. Oluşan asit kana geçer ve kanın dengesini bozarak hayvanı hastalandırır. ... Birkaç saat içerisinde hayvanı ölüme götürebilir. Eğer yedirilen yem fazla değilse ve hayvan canlılığını muhafaza ediyorsa kurtarılabilir.
Mantar hastalıkları akciğerde sorunlar oluşturabilirler. Aspergillus, Micropolysporafaeni, Thermoactinomycesvulgaris gibi mantarların sporları toz ile birlikte ineklerin akciğerlerine girerse önemli bir alerjik reaksiyon ve öksürük ortaya çıkar. Bu durum hayvan sahiplerinde de aynı şekilde hastalık oluşturur.
Küflü gıdaların tüketilmesinden sonra hem besi hem de süt sığırlarında önemli sağlık sorunları ve verim kayıpları yaşanabilmektedir. ... Küflenme gözlenen yem hammaddesinde mikotoksin oluşumu gerçekleşmese bile küflü hammaddenin tüketimi süt ve et veriminde %5-10'luk kayıplara yol açabilmektedir.
Buzağı septisemisi , ishal, septisemi , toksemi ve ani ölümlerle seyreden önemli bir bulaşıcı hastalıktır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın olup önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hastalık buzağılarda , kuzularda ve taylarda görülerek benzer etkilere sebep olur.
İnekler neden öksürür ? Buzağıların, besi danalarının çokça bilinen tipik solunum yolu enfeksiyonları ineklerde de görülebilir. Stres ile başlayan, virüsler ve bakterilerin sebep olduğu Zatürre (Pneumoni) ergin sığırların da sorunudur.
Nakliye, besleme hataları, düşük kaliteli buzağı maması ile besleme, susuzluk, ani hava değişiklikleri, aşırı soğuk, altlık materyalinin olmaması, kuru ve temiz olmayan ortamlar hastalığın hazırlayıcı sebepleridir.
Küflü yemler içerisinde taşıdığı bir çeşit zehir nedeniyle hayvanlarda çok ciddi organik rahatsızlara sebep olabilir. Bunların başında da yavru atmalar, et ve süt veriminde azalma geliyor. Kötü koşullarda saklanan yemlerde küf oranı arttığı için bu risk daha fazla ortaya çıkmaktadır."
Buzağı ishallerine karşı kullanılan bu aşılar buzağılarda çok iyi bağışıklık sağlamakta ve koruyucu olarak ta kullanılmaktadır.
Çelerme aşısı , bu hastalıktan kuzu ve oğlakları ve hatta küçükbaş hayvanların tamamını koruyabilmek için çok büyük öneme sahiptir. Küçükbaş hayvanların aşı takviminde her yıl yer alan çelerme aşısı , titiz bir şekilde zamanında yapılmalıdır.
İneklerin bazen sonunu atmadığı gözlenir. ... Yukarıda adı geçen problemler dışında sonun atılamaması sebepleri olarak klinik ve subklinik hipokalsemi, selenyum, E vitamini ve A vitamini noksanlıkları, ineklerin kuru dönemde şişmanlatılmış olması ve stres yaratan ortamlarda bulunmaları sayılabilir.
Doğumdan Sonra Ananın Bakım ve Beslenmesi İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
İnekler Sütünü Neden İndiremezler? Memeden sütün indirilmemesinin nedenleri; merkezi (beyin) veya periferal (meme bezi) kaynaklıdır. Pratikte daha çok merkezi nedenli (oksitosin salınmasını engelleyen) sorunlar, sütün indirilmesine engel olmaktadır.
SON YAZILAR