İdrar sökücüdür. İshal kesicidir. Zehirli haşere sokmalarında meydana gelen zehirin etkisini yok etmektedir. Kalbin çalışma işlevinin kuvvetlenmesini sağlamaktadır.
Meyvesi ishali kesmekte etkilidir. İçerisindeki sert çekirdekleri ile de sadece sapı kalacak şekilde yenebilir. Dağ ahlat turşusu size özel kışın yaz havası vermek adına kurulur.
Ahlatın faydaları : Vücutta alkolitleri düzenler, sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunur, idrar sökücüdür, idrar yollarını temizler, ishali keser, zehirli böcek ve hayvan sokmalarında zehrin işlevini kaybetmesini sağlar, kalp fonksiyonlarını güçlendirir.
Botanik Bilgi : Gülgillerden; kendi kendine yetişen ve dikenli bir ağaçtır. Yemişi, iyice olgunlaştıktan sonra tazeyken yada kurutularak yenir.
Ahlat (Pyrus elaeagrifolia), Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür. ... Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır. Ahlat , Anadolu'nun hemen her yerinde bulunan, bir ağaç türüdür. Kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklı bir türdür.
Farklı lezzeti ile damakları şenlendirirken, içerdiği vitaminler, tanen ve meyve asitleri ile çok faydalı bir meyve türüdür. Yüzyılların deneyimine göre kanı sulandırma özelliği ile tüm damarlara, kalp rahatsızlıklarına, astım problemlerine, diş eti rahatsızlıklarına, bağırsak düzensizliklerine iyi gelmektedir.
Ahlat ağacının meyvesinin bir çok faydası bulunmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve idrar yolunda ortaya çıkan sorunları kısa zaman içerisinde tedavi edici bir özelliğe de sahiptir. Haşere sokmalarına karşı vücutta bulunan zehrin atılması için ve zehrin etkisini yok etmesi için kullanılmaktadır.
Yaprakları dar, gri-yeşil yoğun tüylü ve tam kenarlıdır. Nisan ayında çiçek açar, meyvesi sonbaharda olgunlaşır. Meyvesi üç dört cm. çapında, oldukça buruk lezzettedir.
Zehirli haşaratın sokmasına filizleri dövülüp üzerine konulur. Meyveleri ishali keser, kabızlık yapıcıdır. Kalbi kuvvetlendirir.
Nisan ayında çiçek açan ahlat ağacının meyvesi ise sonbahar aylarında olgunlaşarak tüketmek için hazır hale gelir. Anadolu bölgesinin hemen hemen her yerinde yetişmekte olan bir ağaçtır.
Üzüm pekmezi mideyi , bağırsakları güçlendirir. Sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir . Dut, keçiboynuzu pekmezleri de sindirimi destekler. Belirli oranlarda pekmez tüketimi ishal tedavisinde kullanılır.
Üstelik ağaçta yetişen ahlat meyvesinin de insan sağlığı açısından bir çok faydası bulunmaktadır. Ağaçtan toplanan ahlatlar hem tazeyken yenebildiği gibi hem de kurutularak yenebilir.
Halk arasında Ahlat olarak da bilinen bu meyve doğada kendiliğinden yetişiyor. Çördük meyvesinin kalp başta olmak üzere göz, böbrek, bağırsak gibi bir çok organa yararı olduğu biliniyor. Kabızlığa iyi geldiği ve ishal durdurucu olarak düşünülen meyvenin fazla tüketilmesi ise vücuda zarar veriyor.
Armutları yıkayın. Kabuklarıyla birlikte küp kesin cam kavanoza alın. Üzerine su, sirkeyi ve tuz katıp tahta kaşığı ile karıştırın. Her gün düzenli olarak tahta kaşıklı karıştırın.
Ahlat (Pyrus elaeagrifolia), Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür. Genelde ahlat yaygın adıyla bilinir. Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır. Ahlat , Anadolu'nun hemen her yerinde bulunan, bir ağaç türüdür.
SON YAZILAR
Gaziantep kahvaltı nerede yapılır?
Kesir ölçek ve çizgi ölçek nedir?
Kemerde akşam ne yapılır?
Banka borcu olan devlet memuru olabilir mi?
Hep Yek Tavla ne demek?
Nasyonal Sosyalizm nedir kısaca tanımı?
iPhone 5S ses sorunu nasıl çözülür?
Apartmandan biri nasıl atılır?
Trileçe hangi ülkeye ait?
Softonic virüslü mü?