Uçkun bitkisi ülkemizde bazı şehirlerde yetiştirilmektedir. O şehirler ise şunlardır: Erzurum. Sivas.
Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendiren ışkın otunun sadece yetişkinler değil çocuklar tarafından da sık aralıklarla yenmesi tavsiye ediliyor. Işkın Otu Nerede Yetişir? Işkın otu ülkemizin Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinin neredeyse tamamında yetiştiriliyor.
Işgın Nerede ve Nasıl Yetişir ? Sivas, Erzurum, Malatya, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Elazığ, Hakkari, Van ve Mardin civarında bol bol bulmak mümkün ışgını. Toprakta yetişen bu bitkinin tadı kiviyi anımsatıyor. Hafif ekşimsi olan ışgının çiçekleri de oldukça hoş kokulu.
Türkiye'de özellikle Elazığ'ın yanı sıra, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen Işkın , halk tarafından şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi bir çok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor.
En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer. Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir.
Diğer bir ifadeyle ışgın otu tarihçesi Eşkışkın olarak da adlandırılan bitkiye yayla muzu, dağ muzu, doğu muzu, kürt muzu gibi isimler de verilmektedir. Bunlar bitkinin muz gibi soyularak yenilmesinden dolayı benzetme isimlerdir.
Daha çok dağlık alanlarda yetişen Işkın Otu , ekşi bir tada sahiptir. Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri içerisinde muz olarak tanımlanan Işkın Otu , kahverengi ve kırmızı çiçeklere sahiptir. Kivi ile aynı tadı olan bu mucizevi bitkinin, sağlık için onlarca faydası bulunuyor.
Yetiştiği Yerler: Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ağrı, Bingöl, Elazığ, Hakkari, Kars, Van ve Sivas'ın yüksek dağlık kesimlerinde kayalık ve çakıl yamaçlarda yabani olarak yetişir . Tadı: Oldukça ekşidir ve lifli bir yapısı vardır.
Ravent bitkisinin ana vatanı Uzak Doğu'dur. Ülkemizde ise sadece Anadolu Bölgesi'nde (Muş, Erzurum, Bingöl, Malatya ve çevresi) yetişir . Türkiye'de yalnızca ışgın türü yetişmektedir . Bu tür kimi yörelerde uçkun adıyla da bilinir.
Diğer bir ifadeyle ışgın otu tarihçesi Eşkışkın olarak da adlandırılan bitkiye yayla muzu, dağ muzu, doğu muzu, kürt muzu gibi isimler de verilmektedir. Bunlar bitkinin muz gibi soyularak yenilmesinden dolayı benzetme isimlerdir.
En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer. Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir.
Yenilen Kısmı: Saplarının ve sürgünlerinin tüylü kabuk kısmı soyulur ve tuzlanarak çiğ olarak yenir. Genellikle çiğ olarak tüketilen ışgının kavurması, omleti ve değişik yöresel yemekleri yapılır.
Işgın Otu Nasıl Kullanılır ? En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer. Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir.
Daha çok dağlık alanlarda yetişen Işkın Otu , ekşi bir tada sahiptir. Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri içerisinde muz olarak tanımlanan Işkın Otu , kahverengi ve kırmızı çiçeklere sahiptir. Kivi ile aynı tadı olan bu mucizevi bitkinin, sağlık için onlarca faydası bulunuyor.
Bilimsel ismi “Reun Ribes” olan ışkın otu ayrıca “ ışkın ”, “uçkun”, “rebez”, “ohçun” isimleriyle de anılır. Anadolu'da ise “yayla muzu” olarak bilinir. Bu isim ışkının muz gibi soyularak yenme özelliğinden ileri gelir. Kuzukulağı familyasına mensup olan bu bitki son derece ekşimsi tadıyla kiviyi anımsatır.
Bilimsel adı 'Reun Ribes' olan yayla muzu bir diğer adı ışgın, kuzukulağıgiller familyasından gelmektedir. Mayıs ve haziran aylarında, ülkemizin doğu kesimlerinde daha çok üretilmektedir. ... Bilimsel olarak her derde deva bu bitki , özellikle kanser ile mücadelede kullanılıyor.
Bitkinin tepesinde ise başak şeklinde sarı çiçekleri vardır. Kırmızımsı renkli saplarının dış yüzeyi tüylüdür. Mevsimi: İlkbaharda çıkar , Haziran sonuna kadar devam eder. Yenilen Kısmı: Saplarının ve sürgünlerinin tüylü kabuk kısmı soyulur ve tuzlanarak çiğ olarak yenir.
Midenin ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Doğru miktarlarda tüketildiği takdirde kusmayı ve ishali önlemeye yardımcıdır. Cilt yaralarına, egzama gibi hastalıklara iyi gelir . İçerisindeki K vitamini ile hafızayı güçlendirir, beyni korur.
Türkiye 'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür ve doğu illerinde (Ağrı, Muş, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Malatya, Tunceli, Hakkâri, Van, Erzurum, Iğdır, Kars, Sivas, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da Amanos dağı) 18 m yüksekliklerde yayılım gösterir.
Kabuğu muz gibi kolayca soyularak yendiği için yayla muzu , dağ muzu , Doğu muzu , Kürt muzu , Zaza muzu olarak da bilinirmiş. Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek kesimlerinde ilkbaharda yetişen bu bitki yörede özellikle çocuklar tarafından çok sevilir, erik gibi yenirmiş.
Burak Özçivit kimdir ailesi?
9 sınıf coğrafya litosfer nedir?
Abdullah Gül ve eşi kaç yaşında evlendi?
Buşonex buşon yumuşatıcı nasıl kullanılır?
Hacamat yaptıktan sonra ne yapmalı?
Kâdı l Kudat kimdir?
2K çözünürlük ne kadar?
Hamilelikte saç kestirmek günah mıdır?
En güzel kek nasıl kabarır?
Masumiyet hafta sonu tekrarı ne zaman?