Toprak Güveç İlk Kullanım Fırını önceden 180 derece ısıtmaya alın. Isınan fırına toprak güvecinizi yerleştirin ve yaklaşık 1 saat fırında bekletin. Fırından çıkardığınız güveci bir tencere altlığının üzerine yerleştirip 2-3 saat soğumasını bekleyin. • Daha sonra sıcak suda toprak güvecinizi temizleyin.
Güveçler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun bir tencere kapağı ile düşük ısı da kullanılır . Fırın içerisinde ise, alüminyum folyo kullanarak güveç ağızını kapatarak kullanmak daha uygundur. Ocak üzerinden veya fırın içerisinden çıkartılan ısınmış güveç , soğuk zemin üzerine konmamalıdır.
"E peki güveci nasıl temizleyeceğim?" derseniz, bu konuda size en çok yardımı dokunacak malzemenin ılık-sıcak su olduğunu söylemek isteriz. İçinde yemek artıkları bulunan ve yemeğin kokusunu iyiden iyiye içine çeken güveci alın, tamamen soğumasını bekleyin ve ardından ılık-sıcak suyla içini güzelce temizleyin.
Fırından çıkardığınız güveci zeminle temas etmeyecek bir bezin veya tencere altığının üstüne koyunuz. Güvecin içerinde bulunan yağı, bez veya fırça yardımı ile güvecin iç yüzeyine emdiriniz. Birkaç saat böyle bırakınız. Bekletilmiş olan güveci , sıcak su ile yıkayıp kurumasını bekleyiniz.
1 yemek kaşığı yoğurdu ılık sütle eritiyorum. Sütümü güveç kabına alıp mayayı ekleyip 1-2 karıştırıyorum. Mutfak havluları ile sarıp 5-6 saat bekletiyorum. Ardından bir gün buzdolabında bekletiyorum, yoğurdum hazır.
Çömlek yapımında kullanılan toprak Avanos Dağlarından ve Kızılırmak yataklarından alınıyor. Yumuşak ve yağlı killi topraklar elenerek çamur haline getiriliyor ve bu çamur, işlik adı verilen atölyelerde şekillendiriliyor. İstenilen şekil verildikten sonra, önce güneşte sonra gölgede kurutuluyor.
Güveç ne kadar sürede pişer ? Yaklaşık 1,5-2 saatte pişmiş olacaktır.
Öncelikle yemekte kullanılan güvecin asla bulaşık makinasında yıkanmamasına dikkat etmelisin. Çatlama ihtimaliyle birlikte kimyasal maddelerin de çömleğe yapışması da muhtemeldir. Bu nedenle elle yıkamadan önce güvecin içinde kalmış olan yemeği bir miktar sıcak suyla yumuşatmalısın.
Çömlek yapımında kullanılan toprak Avanos Dağlarından ve Kızılırmak yataklarından alınıyor. Yumuşak ve yağlı killi topraklar elenerek çamur haline getiriliyor ve bu çamur, işlik adı verilen atölyelerde şekillendiriliyor. İstenilen şekil verildikten sonra, önce güneşte sonra gölgede kurutuluyor.
MÖ. 2000'lerdeyse Mezopotamya'dan gelen Asurlular Hititlere çömlek yapımını öğretmişlerdir ve ogünden beri ülkemizde çömlek yapımı gelenekselolarak Avanos, Karacasu, Salihli, Ünye başta olmak üzere birçok yerde devam ediyor. Çömlek yapmak için en elverişli topraklar, killi topraklardır.
Fırını kapatmadan son 8-10 dakika elinizi yakmadan kalın bir eldiven ile güvecin kapağını kaldırın. Yani toplamda 2-2, 5 saatte yemeğiniz pişer .
SON YAZILAR
Kalem Suresi sınav için kaç kere okunur?
Marşmelov evde nasıl yapılır?
Anadolu dernek Tv'nin sahibi kimdir?
Stad kapıları kaçta açılıyor?
Diyette kaçamak yapmak kilo aldırır mı?
Nur Sürer in kaç çocuğu var?
5 Euro kaç TL ye bozulur?
Allah'ın lütuf ne demek?
Acun'un kaç kızı vardır?
Karşıtlık ilişkisi nedir örnek?
Ismail Balabanın boyu kac?
Midenin yanında hangi organ var?
36 nin katları nelerdir?
Aşçılık ve Gastronomi arasındaki fark nedir?
Tart jölesi nasıl kullanılır?
Mustafa Kemal Ataturk hangi okula gitti?
Prozac cinselliği etkiler mi?
Knorr makarna sosu nasıl yapılır?
Humana çayı nedir ne işe yarar?
Kışlık yorganlar nasıl saklanır?
Kuşburnu ezmesi kaç kalori?
Mcdonalds at eti var mı?
Toprak tepsi ilk nasıl kullanılır?
Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü kim?
Toprak negatif enerjiyi alır mı?
Gaziantep Erat yüzme havuzu açık mı?
Tattoo Liner jel göz kalemi ucu nasıl açılır?
Kırmızı frenk üzümü reçeli nasıl yapılır?
Elektroşok cihazı taşımak yasak mi?
Kanlıcaya hangi otobüs gider?
Esmeray Türk mü?
Rüyada ölmüş dayısını görmek ne demektir?
Birimi nedir ağırlığın?
Jennifer Lopez burnu estetik mı?
Rüyada kırmızı elma görmek nedir?
Insan eşine nasıl hitap etmeli?
Futbolcular ortalama kaç km hızla koşar?
Erik hoşaf ne kadar kaynatılır?
CTRL Z tersi nedir?
AÜ hangi bölümün kısaltması?