Sübüra (Sivas Yöresi)
Koyun sütü yoğurdunuzu bez bir torbanın içine alın ve torbayı yüksek bir yere asın. Yoğurdun ekşimesi için 1 veya 2 gün kadar bekletin. Ekşittiğiniz yoğurdu geniş bir tencerenin içine dökün. Tencereyi sürekli aynı yöne doğru karıştırın ve kaynayana kadar güzelce pişirin.
Peskütan , Sivas mutfağında bahar aylarında taze sütle hazırlanan bir yoğurt çeşididir. Kış için önceden hazırlanan peskütanlar, Sivas ve çevresinde bol bol tüketilir. Peskütan çorbası da, bu yoğurt türü ile hazırlanmaktadır. Lezzetini arttırmak için yarma ve yeşil mercimek de ilave edilir.
Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir. Sivas ' ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz.
Yabani bir armut çeşidi olan ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan Ahlat, yöresel adı ile Çördük Sivas perakande sebze haline geldi.
Peskütan Çorbası - Sivas 3-4 Adet Kemikli Kıyma (Veya et suyu) (Kemikli kıyma; kıymalık, yani kavurma yapma sırasında üzerinde et olan kemiklerin kavrulması ile elde edilen kıyma.)
Yapılışı: Peskutan ekşimiş ayran ya da sütten elde edilen bir tür kese yoğurdudur. Kaynatılıp soğumaya bırakılan süt zaman içinde ekşir ve yoğurt kıvamı alır. içerisindeki acımtırak su süzülüp bir süzme yoğurt kıvamı yakalandığında peskutan hazır demektir.
Sivas mutfağına ait peskütan çorbası , kışın tüketilmek için hazırlanan ve ' peskütan ' adı verilen yoğurttan hazırlanıyor.
Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir. Sivas 'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz.
Şerbetli tatlılar arasında çok sevilen kalburabastı, Sivas mutfağıyla özdeşleşmiştir. Özellikle bayramlarda ikram edilen kalburabastı, ortalama 1 saat içerisinde sofralardaki yerini alır. Fındık, badem, ceviz, tarçın, kuru üzüm ve erişte ile hazırlanan kelle tatlısı , Sivas mutfağında önemli bir yere sahiptir.
Kangal, Türkiye kökenli bir çoban ve bekçi köpeği ırkı. Adını Sivas ' ın Kangal ilçesinden alır.
Pestigen yoğurttan yapılan doğunun uzun ve sert geçen kışları için yazdan hazırlanan tutmaç ve erişte gibi kilerlerde saklanabilen bir tür çorbalık. Asıl Tutmaç Çorbası bu Pestigen ile yapılır eğer yoksa alternatif olarak yoğurt ve yumurta ikilisi kullanılır ama doğal olarak lezzet farkı olur (fotoğraftaki pestigen ...
SON YAZILAR
iPhone X geniş açı var mı?
Tarçınlı süt kilo verdirir mi?
BJK nin anlamı nedir?
What is Ben 10's real name?
iPhone 8 Plus şarjı kaç saat gidiyor?
Mozart sağır mı?
Golf sopası adı nedir?
73 A ceza nedir?
Emre Aşık eşi kimdir?
75 KW elektrik motor kaç amper çeker?
Emlak City kutu oyunu nasıl oynanır?
Esat Kıratlıoğlu kaç doğumlu?
Bıldırcın eti nasıl pişirilir?
Star TV haber sunucusu kim?
Tambu klavye ne ise yarar?
Lüfer ne zaman gelir?
Külli irade nedir örnekleri?
Snapchat ateş ne demek?
Küçük çam ağacı neden kurur?
Dacia Sandero Stepway triger kayışı kaç km de değişir?
Pipo tütünü farkı nedir?
Bedelli askerlik sevk başvurusu nedir?
Nahl ne demek Osmanlıca?
Erzurum Kongresi ne zaman ne amaçla toplanmıştır?
Sübüra nerenin yemeği?
Mumbar nerede yenir?
Nohutlu tarhana hamuru nasıl yapılır?
Vodafone Gani dakika ne oluyor?
CC olmak ne demek?
Tuzlu Kıtır Kurabiye nasıl yapılır?
Avukat olmak için kaç yaşında olunur?
Kiracı hangi durumlarda kira kontratını feshedebilir?
Kalp atışı Ali kaç yaşında?
Ingiliz karbonatı kimler kullanamaz?
Mileytut ne demek?
Diyanet Vakfı bağış nasıl yapılır?
Kösedağ Muharebesi sonucunda bağımsızlığını ilan eden beylikler nelerdir?..
Hipotonik bebek yürür mü?
Endokrinoloji doktoru ne kadar maaş alır?
Brom sembolü nedir?