Safran Hangi İklimde Yetişir -10 C° derece ile 35° dereceye kadar dayanıklılık gösterir.Yetiştirilmesi açısından kolay olan bitki. Türkiye'de İç Anadolu, Akdeniz Bölgesi, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştiriciliğini yapabilirsiniz.Eğer bulunduğunuz bölge aşırı yağışa sahipse, toprağı drenaj edilmesi gerekir.
Triploid bir bitki olduğundan tohum vermez, soğanları ile üretilir. Safranın elde edildiği bitki de safran olarak adlandırılmaktadır. Safran günümüzde sadece Safranbolu'nun Davutobası, Yörükköyü, Geren ve Aşağıgüney Köyünde 7 üretici tarafından 5 dekar alanda yetiştirilmektedir.
Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan safran çiçeği, ülkemizde yalnızca Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Türkiye Tarım Enstitüsünün üretimi için özel bir çalışma yürütmesine karşın dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90'nını İran gerçekleştiriliyor.
Safran soğanları, 15 Ağustos-15 Eylül arasında, yaklaşık 10 cm derinliğinde toprağa ekilir . Soğanların arası 20 cm olmalıdır. 15 Ekim-15 Kasım arasında çiçek açar . İki yılda bir haziran ayının sonunda soğan dökülü yapılır.
Bitkinin üremesi insan faktörüne bağlı olup doğada bulunmaz. Ancak, günümüzde pek çok kişi safranın doğada yetiştiğini iddia ediyor. Bitkinin çiçekleri çok bol çiçek tozu vermesine rağmen, safran triploid yapıda bir bitki olduğundan tohum bağlamaz.
Gerçek şifalı aromatik safran soğanı - 29,87 TL .
Anti kanserojen maddeler sayesinde bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirir. Karaciğeri temizlediği gibi kandaki zararlı hücreleri de temizleyerek damar tıkanıklığı riskini azaltır. Safran çiçeği kalp kaslarını kuvvetlendirerek kalp hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.
Aspir de aynı safran gibi liflerden oluşan rengi safrana çok benzeyen bir üründür. Aralarındaki en büyük fark ise aspir , turuncuya hatta sarıya çalan liflere sahipken safranın sadece kırmızı renkli liflerden oluşmasıdır.
Ağız yoluyla yüksek miktarlarda alındığında zehirlenmeye, cilt, göz, mukoza zarlarında sararmalara, kusma, baş dönmesi, kanlı ishal, burun, dudaklar ve göz kapaklarında kanama ve uyuşmaya neden olmaktadır. 12-20 gram gibi dozlar ölüme neden olur.
Safrana dair her şeyi haberimizde bulabilirsiniz... SAFRAN NEDİR ? Safran (Crocus sativus),süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir.
İltihap tedavisinde kullanılan bir baharattır. Safranın antioksidana ek olarak antikanserojen özelliği de vardır. Bu da kanserli tümörlerin küçülmesini ve tümörlerin yayılmasını engeller. Safran baharatı erkeklerde de kadınlarda cinselliğe faydalıdır.
Kaynama bitince birkaç dakika dinlendirilir. Sonra da içine safran ipleri konmuş olan bardağın üzerine dökülür. Beş dakika kadar demlenmeye bırakılır. Su amber rengini aldıktan sonra süzülerek içilir .
Türk mutfağında ise özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılan safran , sütlü tatlılarda ve zerdede de kullanılır . Sarı rengi ve keskin kokusu ile tavuk yemeklerinde ve farklı balık yahnilerinde sos içeriği olarak tercih edilir. Safranı çay olarak tüketmeniz de mümkün.
Safran pilavlarda, et ve sebze yemeklerde , sütlü tatlılarda oldukça tercih edilir. Örneğin safranlı pilav sofralara ayrı bir lezzet katar. Özellikle Akdeniz mutfağında kullanılan safran balık yahnilerinde aranan bir baharattır. Safran aynı zamanda tatlılarda da kullanılabilir .
Yerli safranın gramının 30 lira olduğunu belirten Sivaslı Aktar Orhun Özfidancı, " Safran ağırlıkla Türkiye'de, Afganistan ve İran'da yetişen bir bitkidir.
Yüksek kaliteli safran koyu kırmızı, daha kırmızı, daha iyi görünmelidir. Renk değişikliği olmamalıdır. Orijinal safranın, tatlı bir aromaya sahip olması gerekir. Eğer bu aromayı fark etmezseniz satın almayın.
Genelde rengi koyu olan ve keskin bir kokuya sahip olan safran mürekkebi onu kullanan kişilerin tecrübelerine göre kıvamında ve renginde ufak değişiklikler olabilir.
Safran hava ile temasa girdiğinde renginde değişme yaşanabilir. Bu durum safranın çok daha kısa süre içinde bozulmasına neden olmaktadır. ... Doğru şekilde ve şartlarda saklamış olduğunuz safranı 2 yıla kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Katladığınız zaman mümkün olduğunca küçük olması için fazla kalın olmayan beyaz bir kağıt kullanılabilir. Bir mekana asılması için yapılıyorsa, karton da kullanılabilir. Kağıt üzerine yazılacak vefkler için en ideal mürekkep gül suyuyla safranın karıştırılmasıyla yapılan mürekkeptir.
Safran sadece büyü yapmak için değil, ek olarak büyü bozmak için de gereklidir. Büyü bozmak da, büyüyü yapmak gibi bir işleyişe sahip olduğu için; Bozma ritüeli uygulanır. Burada genellikle safranın mürekkebi değil kendisine ihtiyaç duyulur.
muska için misk-üamber ve safran mürekkebi ile yazılması veya gül suyunda eritilmiş safran ile yazılması gereklidir. Kötülük için yani büyü için yapılmış olanlarıda özel olarak özel olarak hazırlanmış terkip ile yapılabildiği gibi normal mürekkepli siyah mavi renkşli mürekkep te kullanılabilir.
Kelime normalde mürekkep diye yazılır ancak sert sessizlerin yumuşaması kuralına göre kelimenin sonunda eğer p,ç,t,k sesleri varsa ve ondan sonra gelen ek sesli harfle başlıyorsa bu kelimeler yumuşayarak değişir.
GM 8 SAR değeri kaç?
Konservasyon ne anlama gelir?
Yatay birleşme nedir örnek?
Iyi koşmak için ne yemeliyiz?
Istanbulda en ucuz ev hangi semtte?
Deniz ve Liman işletmeciliği ne kadar maaş alır?
En iyi yüzme paleti hangisi?
Poğaçaya mahlep ne kadar koyulur?
Lise stajyer kaç saat çalışır 2020?
Güngörmez eti hayvanın neresi?