Kayısı , 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır. Coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır.
Kayısı rengi , sarı ve turuncu arası renk tonu. Adını kayısı meyvesinden almaktadır. Gerçek kayısıların renginden biraz daha donuktur. Kayısı renginin ve kayısı meyvesinin etimolojisi Arapça Al-birquq kelimesinden gelmektedir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.
Haziran son ve Temmuz ilk haftalar olgunlaşır. Tokaloğlu : Ağacı kuvvetli büyür, meyveleri orta irilikte, kehribar sarısı renginde, güzel kokulu ve küçük çekirdeklidir. Konya Yalova ve Erzincan da yaygınlaşmış varyeteleri bulunur.
Kayısılarda ortalama 80- 100 adet 1 kilogramı oluştururken, şekerpare kayısı paketlerinde 130- 140 adet 1 kilogramlık paketleri oluşturur. Ülkemizde Malatya yanı sıra, Erzincan, Iğdır, Elazığ, Kars, Mersin, Muş ve Hatay'da yoğun olarak yetiştirilir , naturel formüllerle hazırlanarak sofralarınıza ulaştırılır.
Toprak Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar Meyve ağaçları tınlı, kumlu-tınlı ve tınlı-kireçli topraklardan hoşlanır. Kökleri derine ineceğinden dolayı taban suyunun en az 2–4 m. derinlikte olması gerekir. Aksi takdirde ağaç kökleri havasızlıktan zarar görür ve zamk hastalığına yakalanırlar.
Açık Kök kayısı fidanlarını dikerken kökleri hava almayacak(Rüzgar almayacak şekilde) şekilde dikmelisiniz.Size gönderilen kayısı fidanlarını önce köklerini su yardımıyla biraz nemlendirip arazi üzerinde ambalajında çıkartarak çıkartıp dikiniz.Fidanları hava şartları müsade etmiyorsa bir çukur açıp hava almayacak ...
Kayısı çimlendirmeye yönelik bir ağaçtır. Çimlendirme yöntemi ile yetiştirilmesi saksı evresi olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle de sera ortamında yetiştirilir . Kuruyan kayısı çekirdeklerinin içindeki tohumları çıkarılarak ıslak kağıt peçetelerin içinde 1 hafta buzdolabında saklanır.
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama yapılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla devam edilir.
Kayısı ağaçları genel olarak sudan hoşlanmazlar. Ancak meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır.
Can suyunun, toprakta kalan hava kabarcıkları ve boşlukları doldurarak fidanın toprağa daha sağlam tutunmasını sağlayacağını ve tutma oranını yükselteceğini ifade eden Kayar, “Ayrıca ilk iki yıl boyunca özellikle yaz aylarında fidan haftada iki kez sulanmalıdır . 2 yıldan sonra bir kez sulama yeterli olacaktır.
Sulama zamanı ve miktarı Meyve ağaçları , Yaz Aylarında toprakta su azalınca sulamaya başlanır. Bu da İstanbul ve çevresi için Haziran sonlarından Ağustos sonlarına kadar devam eder. Yeni dikilmiş olan meyve fidanlarının sulanmasına biraz daha erken başlanır.
Günümüzde meyve ağaçları genellikle damla sulama,salma sulama,yağmurlama sulama tarzı sulama sistemleri ile sulanmaktadır .Bu şekilde üstten sulama yaptığımızda bitki köklerinin suya doğru hareketinden dolayı köklerin yüzeye yakın yayıldığını,bunun bitki gelişimini olumsuz etkilediğini,gübreleme yapacak yer bile ...
Zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı Akdeniz Havzası ülkelerinde sulama ilkbahar ve yaz aylarında yapılmalıdır. Zeytin ağacının suya aşağıdaki dönemlerde ihtiyacı vardır. Çiçeklenme, Meyve bağlama, Çekirdek sertleşmesi, Renk dönüşünün olduğu önemlerde, Sulama suyu köklerin en yoğun olduğu bölgeye verilmelidir.
İlk üç yıl boyunca her 3-7 günde bir sulanmalıdır .
Zeytin sulama zamanı Sulama zamanının tayini; Araziden 5-1 Ocm derinlikte toprak parçası alınarak avuçta sıkılır. Avuç açı 1 hafta 15 gün sulama geciktirilir.
Sulaması iyi yapılan şeftali ağacının verimi yüksek olmaktadır. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılırsa, toprağın suyu emmesi o kadar yavaş ve verimli olacaktır. Toprağın 10 cm kadarı kurumuşsa, ağacın sulama zamanı gelmiş demektir. Ağaç , bir defada bol su ile sulanmalıdır .
SON YAZILAR
Tarkan ve eşi nasıl tanıştı?
20 mph kaç km hız?
Office programını nasıl Türkçe yaparım?
Jet Fadıl ne iş yapar?
Japon Gaz sobası ne kadar yakar?
MSÜ giriş belgesi nasıl alınır?
Bozkırın Tezenesi ismini kim verdi?
Indesit Hotpoint Ariston Aynı mi?
Telefon hattı kimin üzerine Sorgulama?
Matbu yazı ne demek?
Nalburda en çok ne satılır?
Kahvaltılık gevrek yoğurtla yenir mi?
Beyaz misk kokusu nedir?
Peştemal ne ise yarar?
Menteşe Dağları nelerdir?
Türk Telekom Salla Kazan var mı?
A Spor un sahibi kim?
Rüyada kısır görmek neye çıkar?
Kaplumbağalar nasil Ciftlesir?
Doğru açı nedir ne demek?
Saç Maskesi nereye sürülür?
Kayısı nerede ve nasıl yetişir?
Gökkuşağı simgesi ne anlama gelir?
Beden eğitimi öğretmeni olmak için ne yapmalıyım?
Muaccel ve müeccel borç ne demek?
Kaymakamlık kaç net gerekir?
Sahil kordon ne demek?
Silikonlu derz nasıl temizlenir?
Sol bacakta yanma hissi neden olur?
MAK ın anlamı nedir?
Et protein midir?
Kadın kondomu nerede satılır?
Elazığ plaka sırası hangi harfte?
Cuma namazını kaçıran ne yapmalı?
Antalya'da deniz suyu sıcaklığı kaç derece?
VeNatura D3 K2 nasil kullanilir?
Hz Süleyman cinlerle savaştı mı?
Passear kulak damlası nedir?
Milli Eğitim müfettişleri ne kadar maaş alıyor?
Alüminyum pası nasıl temizlenir?