Şarap, meyvenin (genellikle üzüm ) fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. Fermantasyon ya da mayalanma, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.
Şarap veya mey, genellikle üzümün fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. İçki çoğunlukla %9 ila arası alkol ihtiva etmektedir.
Üzüm suyunun, kalp damar hastalıklarından koruyucu etkisinin daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Aysun Çetin, ''Gerçekte kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahip olan şarap değil, üzüm suyudur'' dedi.
Şarap , fermente üzüm suyundan elde edilen alkollü bir içecek. ... Kısaca üzüm, şarabın uzun süre dayanmasını ve tadının güzel olmasını sağlayacak doğru asit, şeker ve tanen dengesine sahip. Fermentasyon nedir ? Fermentasyon , mayanın şekeri yiyip alkol, karbondioksit ve ısı üretme sürecidir.
Eldiven takarak, derin bir kapta üzümleri elinizle sıkın, patlamamış üzüm tanesi kalmasın. Cam bir kavanoza yarısına kadar sıkılan üzümleri ve suyunu doldurun. Doğal fermente çiğ bir sirkeyi ya da anasını maya olarak ekleyin. Üzerine bir kaç parmak kalana kadar içme suyuyla doldurun.
On gün kadar bir süre kabukları ile birlikte bekletilerek gerçekte üzüm kabuğunda bulunan renkli maddenin suya geçmesine fırsat verilmiş olur . Böylece oluşacak şarabın kırmızı renkte olması sağlanır.
Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer. Kırmızı üzümlerin fermantasyonunda sıcaklık daha fazla olduğu için bu süreler daha kısadır.
Karbondioksit miktarı fazla olan şaraplar , köpüren şaraplar olarak adlandırılır. Bunlar genelde şeker oranı %4'ten az olan şaraplardır. ... Bu şarapların üretilmesinde, kuru beyaz, gül rengi ve kırmızı şaraplar kullanılır.
normal şartlar altında fermantasyonu 10-30 gün içinde tamamlanır. Çoğu kez, maya hücrelerin büyük kısmı çökmeye başlar. Berrak şarap çöken kısımdan ayrılır buna arıtma denir. Bundan sonra konteynırlar, şarabın hacmi ve sıcaklığı düşmeye başladığında bazen uygulanan “doldurma” (tamamlama) yöntemiyle dolu tutulur.