Fasulye çimlendirme deneyi nasıl yapılır : İlk aşama plastik kabın içinin pamukla kaplanmasıdır. Daha sonra bir avuç fasulye pamukların arasında serpiştirilir. Bu şekilde pamuğa fasulye ekilmiş olur. Üzerleri yine pamukla örtülür.
→ Dikilecek fidanları saksıya koyulur.Dikim işlemide tamamlanır. Dikilen fidanlara su koyulur. → Koyulan fidanlar büyür ve çicek açmaya başlarlar.Tabi fasulye kabuktan çıktıktan sonra gerçekleşir. → Çicek halindeki fasulye oluşmaya başlar ve yeşil fasulye meydana gelir.
Döllenmeden sonra tohum taslağı gelişerek tohumu, yumurtalık da gelişerek meyveyi oluşturur . Tek yumurtalıktan oluşan meyvelere basit meyve denir.
Su, oksijen ve ısı gereklidir .
Nisan ve Mayıs ayları fasulye ekimi yapmak için doğru zamandır. Fasulye tohumlarını havanın iyi olduğu bir günde ekin, çünkü tohumları ektiğiniz toprağın ısısı önemlidir. Soğuk toprağa yapılan ekimde yeterli ürün alamazsınız.
Tohumlar filizlendiği zaman da mutlaka bol güneş gören, ışık alan bir yere konulmalıdır yoksa ince uzun ve zayıf olurlar. 25 derece sıcaklıkta 6 günde çimlenir .
1. Tohumları toprağa dikmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. 3. Tohumları toprağa direkt dikerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.
Lavanta her mevsim ekilebilen bir bitkidir. Ancak sonbahar, yaz ve ilkbahar ayları lavantanın ekimi için uygun mevsimlerdir. Lavanta , doğru bakım yapıldığında Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar.
Toprakta lavanta çeliklerinin çoğaltılması Önce parmağınızla toprağa bir delik açınız, bu şekilde köklenme hormonu bitkiyi toprağa batırırken sapın üzerinde kalacaktır. Daha sonra kesimi deliğe yerleştirin ve toprağın sağlam bir şekilde sıkıştırın. Böylece toprağın kökle temas etmesini sağlayın.
Fide dikimi uygun toprak ve iklim koşulları oluştuktan sonra (bölgelere göre mart başı- mayıs sonu arası) yapılır. Fide dikiminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Lavanta yetiştiriciliğinde 100*40 cm, 120*50 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafeler yetiştiricilik için uygundur.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Dikim yapacağınız saksıdaki toprakta parmağınızla bir delik açın. Ardından lavanta dalını sokun ve toprakla kapatın. Toprağın gövdeyle temas etmesini sağlayın. Lavanta kesimlerinizi yayılma sırasında güneş, rüzgar ve şiddetli yağmurdan koruyun – kesimlerin tamamen kurumamasına dikkat edin.
Birçok lavanta çiftçisi, tohum ve nehir kumu ile özel bir karışım hazırlar. Bu karışı toprak yüzeyine yerleştiriyoruz ve sonra üstünü hafifçe toprakla örtüyoruz. Ekim kumun yüzeyinde olmalıdır. Lavanta tohumlarının ekimi 5 cm derinlikte yapılırsa, büyük olasılıkla filizlenmeyeceklerdir.