Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde , deniz iklimine yakın yetiştirme alanlarında tohum ekimi , kışlık olarak ekim ayı ortalarından kasım ayı sonuna kadar yapılabilir.
Ekim derinliği 7-10 cm arasında olmalıdır. Baklada olgunlaşma süresi ekim zamanı ve çeşitlere bağlı olarak 180-200 gün arasında değişmektedir. İri taneli çeşitlerde hasat tam olarak mekanize edilmemiştir.
Yazlık olarak ekildiğinde ise sulanmalıdır . Bakla yetiştiriciliğinde toprakta yeterli nem olmadığı zaman çiçeklenmeden önce ve dane doldurma döneminde mutlaka sulama yapılmalıdır. ... Meyve bağladıktan sonra bitkinin ihtiyacına göre belirli aralıklarla sulama tekrarlanır.
Orta Karadeniz Bölgesi sahil kesiminde bakla ekimi genellikle sonbaharda kışlık olarak yapılmaktadır.
Ülkemizdeki farklı iklimsel özelliklerden dolayı bamya ekimi için ayarlanan zaman değişse de genel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında bamya tohumu ekimi yapılır. Bamya ekiminde havanın ve toprağın sıcaklığı ekim tarihini değiştirebilir ve genellikle bölgeye göre ekim süresi 15-20 gün kadar uzayabilir.
Bir dekar alandan taze bakla olarak 1000-1500 kg. taze iç bakla olarak 700-900 kg bakla hasat edilir. Kuru dane olarak ise dekardan 150-300 kg dane hasat edilebilir.
Toplanan bakla uzun süre üst üste bırakılırsa kararır. Bundan kaçınılmalıdır. Taze iç bakla hasadı için baklaların normal iriliğine erişmeleri beklenir ve hasat bundan sonra yapılır . Kuru iç bakla elde etmek için baklalar bitkinin üzerine bırakılır ve bitki kuruduğunda sökülen bitkiden baklalar koparılıp alınır.
Su kaynadığında baklaları ekleyip 5 dakika harlı ateşte 5 -10 dakika da hafif ateşte tutuyoruz, baklalarımız çok çabuk pişiyor yani başından ayrılmadan ve çok fazla karıştırmadan baklaların yumuşaklığını ve tuzunu kontrol ederek ince ince kıydığımız yeşillikleri de ekleyerek 1-2 dakika daha ocakta tutuyoruz; çok ...
Soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteledikten sonra sarımsağı da ekleyip karıştırın. Baklaları süzüp ilave edin ve üzerine unu serpin. Ardından domates ile sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın. Tuz, toz şeker ve limon suyunu de ilave edip baklalar yumuşayana kadar pişirin.
Akdeniz ve Ege bölgelerinde nisan ayının ilk yarısında kavun tohumu dikimi yapılabilir. Marmara ve Trakya'da dikim nisan ayının ikinci yarısında yapılmalıdır. Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise mayıs ayının ilk yarısı dikim için uygundur.
Bamya tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir. Bamya tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir. Bamya tohumu ekim derinliği 3-5cm , sıralar üzeri mesafe 25-30 cm ,sıralar arası 70-80 cm arasındadır. Bamya fidesi kullanılacaksa bamya fidesi ekim ...
Bakla tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir. Bakla tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir. Bakla tohumu ekim derinliği 3-5cm , sıralar üzeri mesafe 7-10cm ,sıralar arası 40-60 cm arasındadır. Bakla fidesi kullanılacaksa bakla fidesi ekim ...
Galatasaray Lisesi hangi ilçeye bağlı?
Samsung Galaxy Watch Active hangi telefonlarla uyumlu?
Kaya içinde define nasıl Anlaşilir?
Cetveller nasıl görüntülenir?
Zade Vital yer fıstığı yağı kapsül ne işe yarar?
Slav dilleri nelerdir?
Veteriner astsubay ne iş yapar?
Sudocrem sivilce izlerini geçirir mi?
Geleneksel Dosyalama araçları nelerdir?
İzmir hangi yöndedir doğu batı kuzey güney?