Birikmiş kaymak miktarına göre uygun büyüklükte turşu bidonuna kaymakları alalım. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyelim. Ağzı sıkıca kapatılan bidonda bir saat yada bir saati aşkın bir süre devamlı olarak çalkalayalım. Kaymaklar yağ tutmaya başladıkça çalkalama işi ağırlaşabilir.
Tereyağı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı için uygun bir malzemedir.
Sütü kaynatın. Üzerinde biriken kaymakları buzlukta biriktirin. (Yaklaşık 4-5 su bardağı kaymaktan 2 su bardağı tereyağı çıkacaktır). Tereyağı yapacağınız zaman, kaymakların içine 1 çay bardağı soğuk su koyun ve mikserle yaklaşık 5-10 dakika çırpın.
Süt yağı yoğunluğunun daha düşük olması nedeniyle kendi haline bırakılan sütlerde doğal yolla ayrılabilir. Fakat, yağın doğal yolla ayrılması için uzun bir süreye ihtiyaç duyulduğundan, süt işletmelerinde bu işlem krema separatörleri ile gerçekleştirilmektedir.
Yoğurdun kaymağını buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayın ve yeteri kadar birikince yapabilirsiniz. Biriken kaymağı alıp bir cam kavanoza koyun. Üzerine ılık su ekleyin ama ağzından 4 parmak boşluk bırakın ki, rahat çalkalayabilesiniz. Kapağını sıkıca kapatın ve çalkalamaya başlayın.
Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor" dedi.
Tereyağı bazı yörelerde yoğurttan , bazı yörelerde sütten yapılır. Yoğurttan yapılan lezzet ve rayiha bakımından diğerinden üstünse de randımanlı olmayışı yüzünden tereyağı endüstrisinde kullanılmaz. Türkiye'de Vakfıkebir (Trabzon) tereyağlarının meşhur olması yoğurttan yapılmasındandır.
Tereyağı inek, koyun veya keçi sütünden elde edilmektedir. Bu sütlerin iyice kaynatılmasıyla elde edilen kaymak tabakası, tereyağının ana maddesini oluşturmaktadır.
Kaymağı üzerinden aldıktan sonra yayığa koyuyoruz. Çalkala çalkalaya tereyağ elde ediyoruz. Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor" dedi.
SON YAZILAR
Tekstil ortacı maaşı ne kadar?
Nohut yemeğinin yumuşak olması için ne yapmalı?
Kavga ederken ilk nereye vurulur?
Dereotlu poğaça nasıl yapılır kıyır kıyır?
Can I play RollerCoaster Tycoon online for free?
Banko hizmetleri asistanı ne kadar maaş alır?
Tokat'ın neyi meşhurdur?
Babyface kumaş metresi ne kadar?
Izmir Erzurum otobüsle kaç saat sürüyor?
Mc Chicken Menü kaç kalori?
Gerdek gecesinden sonra ilişkiye devam edilir mi?
Rüyada dağ yolunda yürümek nedir?
Sartre a göre insanın özünü ne oluşturur?
TYT matematik hangi problemden kaç soru çıkıyor?
Emel Sayın hayatını kaybetti mi?
Sular altında kalan köy nerede?
Hindi salamın içinde ne var?
Pekin hangi ülkenin başkentidir?
Bakliyat neden Kurtlanır?
Yahuda kimin oğludur?
Termosifon ne kadar sürede ısıtır?
Jan Vesely Fenerbahçe'ye ne zaman geldi?
Neşr ne demek?
Propolis damla nasıl kullanılır Saraçoğlu?
Ilteber Almış Han hangi devlet?
Yol bilgisayarı hangi tür bilgisayardır?
Bakarak resmi çizme yetenek mi?
En hızlı bisiklet kaç km hızla gider?
Elektrikli kriko nasıl çalışır?
Osmanlı Devleti hazır bir donanma ya ne zaman sahip olmuştur?
Kavurma sert oldu nasıl Yumuşatilir?
iPhone 6S fiyatları ne kadar?
Afrika bayrağı neden sarı kırmızı yeşil?
Hollanda Laleleri ne yapıyor?
Yılmaz Güney hangi savcıyı öldürdü?
Islamda evlilik yuzugu hangi ele takilir?
Excelde yüzde işareti nasıl yapılır?
F hangi akor?
Double krep kumaş nedir özellikleri?
Aylin Kontente Arel Kontente Kul kaç yaşında?