Birikmiş kaymak miktarına göre uygun büyüklükte turşu bidonuna kaymakları alalım. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyelim. Ağzı sıkıca kapatılan bidonda bir saat yada bir saati aşkın bir süre devamlı olarak çalkalayalım. Kaymaklar yağ tutmaya başladıkça çalkalama işi ağırlaşabilir.
Tereyağı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı için uygun bir malzemedir.
Sütü kaynatın. Üzerinde biriken kaymakları buzlukta biriktirin. (Yaklaşık 4-5 su bardağı kaymaktan 2 su bardağı tereyağı çıkacaktır). Tereyağı yapacağınız zaman, kaymakların içine 1 çay bardağı soğuk su koyun ve mikserle yaklaşık 5-10 dakika çırpın.
Süt yağı yoğunluğunun daha düşük olması nedeniyle kendi haline bırakılan sütlerde doğal yolla ayrılabilir. Fakat, yağın doğal yolla ayrılması için uzun bir süreye ihtiyaç duyulduğundan, süt işletmelerinde bu işlem krema separatörleri ile gerçekleştirilmektedir.
Yoğurdun kaymağını buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayın ve yeteri kadar birikince yapabilirsiniz. Biriken kaymağı alıp bir cam kavanoza koyun. Üzerine ılık su ekleyin ama ağzından 4 parmak boşluk bırakın ki, rahat çalkalayabilesiniz. Kapağını sıkıca kapatın ve çalkalamaya başlayın.
Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor" dedi.
Tereyağı bazı yörelerde yoğurttan , bazı yörelerde sütten yapılır. Yoğurttan yapılan lezzet ve rayiha bakımından diğerinden üstünse de randımanlı olmayışı yüzünden tereyağı endüstrisinde kullanılmaz. Türkiye'de Vakfıkebir (Trabzon) tereyağlarının meşhur olması yoğurttan yapılmasındandır.
Tereyağı inek, koyun veya keçi sütünden elde edilmektedir. Bu sütlerin iyice kaynatılmasıyla elde edilen kaymak tabakası, tereyağının ana maddesini oluşturmaktadır.
Kaymağı üzerinden aldıktan sonra yayığa koyuyoruz. Çalkala çalkalaya tereyağ elde ediyoruz. Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor" dedi.
SON YAZILAR
Cam üzerindeki etiket nasıl çıkarılır?
Soyadı değişince ruhsat değişir mi?
Elazığ Su Arıza numarası kaç?
Hazal Kaya kaç kilo?
UYAP SMS aboneliği kaç TL?
Sunset ne anlama geliyor?
Water Türkçe ne demektir?
Metin Serezli kaç çocuğu var?
Harfiyat mı hafriyat mı nedir?
Yunan Survivor 2021 Şampiyon kim?
Skechers sahibi kim?
Sağranın sahibi kim?
UYAP Yardım Masası ne yapar?
TDK Antepfıstığı nasıl yazılır?
Atatürk ezanı Türkçe okuttu mu?
Bal peteği hangi geometrik şekle benzer?
Montauk projesi ne zaman başladı?
Coğrafya bölümü mezunları nerelerde çalışabilir?
Dr Mehmet ibiş kimdir?
Plaka tanıma sistemi nerelerde kullanılır?
Pırlantada f ne demek?
İbo Show kaç yaşında?
Ask icin hangi zikir?
Kuvayi Milliye nasıl ortaya çıkmıştır?
Borç eş sesli midir?
Megsis parsel ne demek?
Serada 1 dekara kaç domates fidesi dikilir?
Semiyoloji nin tanımı nedir?
Telefon sinyali nasil takip edilir?
Tahsil ne demek TDK?
Maklube Kelime anlamı ne demek?
Jel kalem nasil yazar?
04 04 saat anlamı nedir?
Manipülasyon becerileri nedir?
Dünyanın en iyi gülleri nerede yetişir?
Sambucol ne zaman içilir?
Sınır kitabı ne anlatıyor?
Temel Dini Bilgiler 9 sınıf kaç ünite?
WhatsApp'ta silinen fotoğraflar galeride gözükür mu?
Döküman TDK ne demek?