Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya arzunuza göre fileto da çıkarabilirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifçe oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir.
Balıkçınıza levrek veya çupraların pullunu temizletmeyin; sadece içini (karnını) temizletin. Fırınınızı 200 C'de ısıtın. Balıkları iyice yıkayın ve tuzlayın. ... Karın kısımlarına da birer adet defne yaprağı yerleştirin. Hazırladığınız balıkları fırında 45-50 dk. pişirin.
Doğru pişirilen balıklar kokmaz. ... Sularımızın en yağlı balıkları olan hamsi, palamut, sardalye vb balıklar tavada , fritözde pişirmeden daha çok ızgara, fırında pişirmeye daha uygun. Az yağlı veya yağsız barbun, levrek, tekir, mezgit gibi balıklar daha çok tava , fritöz için uygun.
Balık çözülmeden pişirilebilir fakat çok sert ve derin dondurucudan yeni çıkarılmış, buzlu bir balığın doğrudan fırına ya da ızgaraya sürülmesi çok doğru olmayacaktır.
Yağ Kullanarak Balık Kızartırken: Balıkları yıkayıp suyunu tamamen süzdükten sonra, biraz yağlayıp ardından unlayabilirsiniz. ... Balıkları tavaya koymadan önce yağı iyice kızdırın. ... Bol ve kızgın yağda kızartın. ... Balıkları tavaya dizerken yağın ısısı düşecek ve balıklar yağ çekecektir.
Büyük balıklar kısık ateşte pişirilir , küçükler yüksek ateşte. Balığı tavaya koymadan önce, yağı kızgın ama kesinlikle yanmamış olacak. Büyük balık parçaları kızartırken tavaya sıkıştırmamalıdır. Aralarına açıklık bırakılır ki yağı güzel kaynasın.
Aynı zamanda balık da yüksek ısıyla temas ettirildiğinde aynı kansorejen maddenin açığa çıktığı görülmüştür. Bu durumda un ve balıktan ziyade yeme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yüksek ısıyla yağda kızarttığımız tüm yiyecekler vücudumuza aynı zararı verecektir.
Kızartmalık yağlardaki en büyük tehlike aynı yağın tekrar tekrar kullanılması ile oluşan yapay ve toksik kimyasallar ile trans yağlar. Yağın kullanımı tekrarlandıkça yapısal bozuşma ihtimali artıyor. Daha doğrusu yağ yağ olmaktan çıkıp zararlı , toksik, kanserojen bir madde haline geliyor.
Pişmiş balığı en fazla 2 gün içinde tüketmeniz gerekir. Muhafaza ederken mutlaka hava almayacak saklama kaplarından kullanmayı tercih edin. Hava aldıkça bozulmaya başlayacaktır.
Düzenli balık tüketimi, ölümcül kalp hastalıklarına yakalanma riskini %36 oranında azaltır. Bunun yanında depresyon, yüksek tansiyon, bazı romatizmalar, inme (felç) ve bazı kanser türleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Balığın yararlı etkilerinden yararlanmak için ayda 1-2 kez yemek yeterlidir.
Burak Özçivit kimdir ailesi?
9 sınıf coğrafya litosfer nedir?
Abdullah Gül ve eşi kaç yaşında evlendi?
Buşonex buşon yumuşatıcı nasıl kullanılır?
Hacamat yaptıktan sonra ne yapmalı?
Kâdı l Kudat kimdir?
2K çözünürlük ne kadar?
Hamilelikte saç kestirmek günah mıdır?
En güzel kek nasıl kabarır?
Masumiyet hafta sonu tekrarı ne zaman?