Arapsaçı Otu, rezene ile aynı gurubundadır. Diğer ismi Yabani Rezene Otu olan Arapsaçı , annelerde süt miktarının önemli ölçülere arttırıyor. Arapsaçı Otunun kullanım alanlarından birisi, bakteri oluşumunu engellemek amaçlıdır.
Mayana ( rezene ) baharatı, maydanozgiller ailesinde 2 yıllık ve iki metreye kadar uzayabilen kokulu otsu olan rezenenin yapraklarından ve kurutulmuş tohumlarından elde edilir. Şumra, raziyane, irziyan ve mayana olarak da adlandırılan rezene bitkisinin yaprakları saplı ve tüysüzdür.
Turhan, “Kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içeren arapsaçı , B ve C vitaminleri yönünden zengin bir ot. Kas ve kemik ağrıları, baş ağrıları için etkili. Mide asitlerini dengelediği ve gaz oluşumunu önlediği biliniyor.
Arap Saçı deyimi, içinden çıkılmayacak kadar karışık ve zor durum demektir .
Nisan – Mayıs aylarında arapsaçı doğada yabani olarak bulabilirsiniz. Sadece bu dönemde taze rezene otu bulabilirsiniz.
Arapsaçı çiçeği , yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Halk arasında rezeneye, mayana (Güneydoğu'da), rezyane, şumra ( Hatay), arapsaçı (Ege), irziyan, raziyane, raziyana, rezdane, sincilip, malatura ve Çumra anasonu gibi adlar verilmektedir. Rezene , görünüşünden dolayı dereotuna, kokusundan dolayı da anasona benzetilir ve birbirinin yerlerine kullanılır.