Eğer günde 5-6 puro içiyor ve her seferinde dumanı içinize çekiyorsanız, o zaman siz bir puro bağımlısısınız. Puro bağımlısının sigara tiryakisinden tek bir farkı vardır: Puro bağımlısı, sigara tiryakisinden daha fazla kendisine zarar verir.
18 yaşından küçüklere tütün ve nargile satışı yasak. Ancak, yasağa uymayan bazı kafeler 18 yaşından küçük öğrencilere, kimliklerine bakılmaksızın nargile içmelerine izin veriyor.
B) Tütün ürünlerini 18 yaşını doldurmamış kişilere satan ve tüketimlerine sunanlar Türk Ceza Kanununun "Sağlık için tehlikeli madde temini" başlıklı 194 üncü maddesi hükmüne göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlk etapta halen 18 yaşından küçükler için uygulanan sigara ve tütün mamülleri satış yasağı, 21 yaşa çıkarılacak. Tütün ürünlerinin perakende satışı veya nargilelik tütün ürünü sunumu yapılan işyerleri için de, okul ve yurtlara kapıdan kapıya en az 500 metre mesafede olma zorunluluğu getirilecek.
Nargilenizin ortalama içim süresi 1 ila 1,5 saattir. (Bu süre lüle haznesinin büyüklüğüne göre değişir.) Kapuçino, Kahve ve Kavun aromalı tütünlerde kullanılan marpuç ile başka aromalı tütünleri içmemenizi tavsiye ederiz.
Nargile dumanı, nikotin, uçucu organik bileşikler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, akrolein, kurşun, kadmiyum ve arsenik gibi kardiyovasküler sisteme zarar verebilecek ve akciğer, mesane ve ağız kanserlerine neden olduğu bilinen toksik kimyasalları içerir.
Nargile camına nargile serinin ( nargile gövdesini oluşturan metal kısım) en alt noktasını 1-2 cm suyun içinde bırakacak kadar su eklenir. Çok su koyulması içimi zorlaştırırken, az su koyulması ise nargile dumanının yeterince suda süzülmemesine yol açar.
Nargile yanmasının başlıca nedeni nargile tütününün ideal ölçüde ısınmaması yani ısının gereğinden fazla yüksek olarak tütüne ulaşmasıdır. Bunun en önemli nedeni ise; a - Gereğinden fazla köz koymak. b - Lüleyı çok fazla tütün ile doldurarak tütünün doğrudan köze temas etmesine neden olmak.
Sadece sigara içiyor olmak bile, herhangi bir enfeksiyon olmaksızın boğazda ağrı, tahriş ve öksürüğe neden olabiliyor. Sigara haricinde, puro, pipo, nargile , hatta bunların dumanına pasif olarak maruz kalmak da havayollarını tahriş ediyor, iyileşmeyi geciktiriyor.
Nargile közüne karar verirken şu metodu uygulayabilirsiniz: 1) Yanık tadı geliyorsa ve nargileyi zor çekiyorsanız kömürü azaltın, 2) Duman az geliyorsa kömürü artırın.
Eğer tütün lülenizin en üstüne kadar dolu olursa köz tütününüze temas ederek yanmasına sebep olacaktır. Yanan tütün nargilenize acı bir tat verecektir. Közleriniz tamamen yanmış olmalıdır. Tam olarak yanmayan közler içim sırasında kömür tadı almanıza neden olacaktır.
Nargile tütünleri yüzlerce çeşit aroma ile zenginleştirilmiştir ancak farklı tatlar arayan ve daha yoğun lezzet arayanlar için nargile suyunu da zenginleştirmek mümkün. Birçok insan nargile suyu yerine süt, kola veya su içerisine buz ve/veya meyve koyarak doğal aroma elde ediyor.
Metot basit: 25 gram kadar nargile tütünü çıkarın (normal bir lüle için kullanılan 20 gramdır) ve parçalarına ayırın. “ Nargile tütününü çıkarıp parçalarına ayırdıktan sonra lüleye havadan serperek boşaltın. Tütün seviyesi lülenin ağzını da geçecek kadar doldurun.”
Nargile içerisinde bulunan su dumanı soğutmanın yanı sıra içindeki katranı da bir miktar süzer. Nargile ile tütün içmenin, sigara şeklinde tütün içmekten farkı; nargilede çekilen tütün dumanı sudan geçerken barındırdığı ısı suyu bir miktar buharlaştırır.
Bol dumanlı nargile nasıl yapılır ? Nargilede bol duman olması için tütün önemi başlarda geliyor. Mesela naneli tütün kullanırsanız çok duman çıkmaz.... Nargile nasıl yanar? Nargilenizi temizlemek. ... Nargile camına su ekleyin. Nargile serini, marpucu ve tepsiyi yerleştirin. Nargilenin Hava akışını kontrol edin.
Bir nargile içiminde alınan nikotin miktarı, bir sigaradan alınan nikotin miktarının %70 fazlasıdır. Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Günümüzde ise çini, gümüş ve cam gövdeli olarak kullanılıyor. Önce İranlılar, daha sonra da Araplar arasında yaygınlaşan nargile , Araplarca “şişa”, İranlılarca ise “kalyan” olarak adlandırıldı. Bizde ise 16.yüzyılda Amerika'dan gelen tütünün tanınması ile Osmanlı döneminde başladı nargile keyfi.
Hakim Abul Fateh Gilani
Farsça nārgīla veya nārgīl نارگيله/نارگيل "1. hindistan cevizi, 2. tütün içmekte kullanılan içi su dolu kap" sözcüğünden alıntıdır.
Bu ürün, tütün, şeker melası, farklı meyve aromaları, mentol, bal, likör, vanilya, gliserin gibi nargile tütününün sert tadı ve kokusunu maskeleyen, daha kolay solunmasını sağlayan katkı maddeleri içerir.
“ Nargile İçimi Sonrası Gelişen Karbon Monoksit İntoksikasyonu” başlıklı araştırmaya göre nargile tüketiminin soba zehirlenmeleri kadar risk taşıdığı belirtildi.
Nargile bir tütün içme aracıdır. Adını Farsça'da ki Hindistan Cevizi anlamına gelen "Nargil" kelimesinden almaktadır.
Araştırmalara göre nargile içimi, baş-boyun kanserleri (ağız, gırtlak gibi), akciğer kanseri , mide kanseri riskini artırmakta ve doğurganlığı azaltmaktadır. Ayrıca sigara içenlerin karşılaştığı hastalıkların birçoğuyla aynı risk altında olabilirler.
Sağlığa etkileri Diğer tüm tütün tüketim biçimleri gibi pipo içiminin de sağlığa zararlı olduğu kesindir. Bulundurduğu nikotin maddesinin bağımlılığa yol açtığı klinik olarak kanıtlanmış olan pipo ; dil, dudak ve gırtlak kanserinin de tetikleyicisi olabilmektedir.
Nargilenin dar ve uzun olan boyun kısmına denir. Oksitlenme yapmaması için nargile alırken Ser 'in döküm olanı tercih edilmelidir . Tütünün yanmaması için tekli alınması tavsiye edilir. ( İkili olunca aynı anda daha fazla çekilirse, tütünü yakabilirsiniz. Hızlı içildiğinde Ser tekli olsa bile tütünü yakabilirsiniz.)
Sigara içmek, kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik bulaşıcı olmayan hastalıklar için en önemli risk faktörlerinden biridir. Tütün kullanımı sadece solunum sistemi hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar veya kanser riskini arttırmaz.
SON YAZILAR
Istanblue votka nasıl içilir?
Ozan Hacı Gürhan kimdir?
Içerenköy Carrefour kaç metre kare?
Günde 1 litre süt içilir mi?
Haluk Levent Kürt mü Türk mü?
Kut nedir çok kısa?
Satın alma opsiyonu ile kiralamak ne demek?
Anında Görüntü Show kaç bölüm?
Mekke Kudüs uçakla kaç kilometre?
Develer nasıl uzun süre susuz kalır?
Eğreti gelin ne anlama gelmektedir?
50 krş kaç gr?
Hareket Ettiremediğimiz varlıklar nelerdir?
Caco3 bileşiği adı asit mi baz mı?
9 TL kaç kuruştur?
Paribu şifremi unuttum ne yapmalıyım?
Stanley Kubrick nasıl öldü?
Dana Schnitzel hangi etten yapılır?
Hz Âdem ve Havva mezarı nerede?
Gürcistan para birimi nedir?
Zemzem suyu idrarla atılır mı?
Haşr Suresi Son 3 ayet ne için okunur?
YouTube topluluk nasıl açılır telefondan?
Jikle devresi ne demek?
Rötar yapmak ne demek?
4 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği hangi sınıf?
Başkenti Atina olan komşumuz kimdir?
Eid Mubarak açılımı nedir?
Dinde muhabbet nedir?
Hazır yufka ile çiğ börek yapılır mı?
1 akünün ömrü kaç yıldır?
Yatırımlık hangi altın alınmalı?
Zonguldak hangi bölgede yer alır?
Arsa tapusu demek ne demek?
Jinekolog hangi hastalıklara bakar?
Bezelye Baklagillerden mi?
Balıklarda Mantar Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Türkiye saatine göre Amerikada saat kaç?
Yapa altyapısı nerede var?
Felsefede ilk öğretmen kimdir?