Lokum , su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Lokum yapımı: İlk olarak şeker, nişasta ve su belirlenmiş miktarlarda tartılır. Birleştirilen bu hammaddeler, bir arada pişirilir . Pişirme sırası, toz şekerin sıcak suda tamamen erimesinden sonra nişastanın da katılarak tüm malzemenin pişirilmesi şeklindedir.
1 su bardağı pudra şekeri. 1 su bardağı nişasta. Krem tartar kullanmadan yapmak isterseniz; lokumları aynı gün ikram ediniz.
Kentte yüz yılı aşkın bir süredir lokum imalatı gerçekleştiren Altınay Şekerleme Genel Müdürü İrfan Altınay, dünyada önemli bir yeri olan Türk lokumunun Türkiye'deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu söyledi.
Türk lokumu yapım süreci ise ilk olarak sakkarozun suda çözülünceye kadar kaynatılması ile başlıyor. Ardından limon tuzu olarak da bilinen sitrik asit ile nişasta, başka bir kapta çözülüp özdeşleşmeleri için bekletiliyor. Daha sonra bu karışım, şekerli su içerisine karıştırılıyor ve kısık ateşte bir süre kaynatılıyor.
Lokum ve kabartma tozu üretiminde de kullanılan krem tartar pastacılık sektörünün en temel malzemelerinden biri. Sodayla bir araya geldiğinde kabartma tozunu oluşturan krem tartar , şekerlemelere ve şekerle kaplı ürünlere daha kremsi bir doku vermeye yarıyor.
Fırına vermeden önce pekmez ve suyu karıştırıp fırça yardımıyla lokumların üzerine sürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin .
Suyu , şekeri, limon suyunu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, o kaynarken bir kapta meyve suyu ve nişastayı iyice karıştırıyoruz. Kaynayan suyun içine döküp hızlıca karıştırıyoruz, içine fıstıkları ilave ediyoruz. 20 dakika kadar iyice katılaşana kadar pişiriyoruz.
Taze olan lokumun rengi canlı ve parlaktır. Bayat olan lokum ise, solgun ve mat bir görüntü verir. Bayat lokum , daha elastiki bir yapıdadır. Lokumun taze olması da, son derece önemlidir.
Lokum Gluten İçermeyen Markalar Koska. ( O harfinde nazar boncuğu resmi olan Koska) Saray Lokumu , Sultan Lokumu , Mevlevi Tatlisi ( lokumu ).
Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da yapılan ve yüzün üzerinde çeşidi bulunan Afyon lokumunun, günlük üretiminin 45 tonu bulduğu bildirildi.
Osmanlıca'da “rahat ul hulküm” yani “boğaz rahatlatan” kelimesinden türetilen lokumun geçmişi 15. yüzyıla dayanmaktadır. ... Hacı Bekir Efendi'nin I.Abdülhamit'in isteği üzerine pekmez yerine “kelle şekeri” olarak da bilinen rafine şekeri kullanarak hazırladığı yumuşak lokum , günümüzdeki Türk lokumunun ilk örneğidir.
SON YAZILAR
M1 sınıfı araç hangisi?
Ecem Bayır kaç yaşında?
Adli tıp Kurumunda kimler çalışır?
Devreden uyumlu 3 paketi nedir?
Tahlillerde demir bağlama kapasitesi ne demek?
Serîr ne demek?
En uygun güvenilir mi?
Genç yetişkinlik dönemi hangi yaş aralığı?
Kaç yıllık halı antika olur?
1 köfte kaç gr protein?
Elektroliz Nedir Simya?
Nur Viral kızı kaç yaşında?
Avea beni ara nasıl yapılır?
Logaritma hesaplama nasıl yapılır?
Topuk dikeninden nasil kurtuldum?
Auzef referans numarası nedir?
Van'dan Ankara'ya uçak kaç saatte geliyor?
Rotarix aşı fiyatı ne kadar?
Telefonla teknik destek süresi doldu ne demek?
Denizcilik Fakültesi mezunu ne iş yapar?
Kart numarasının son 6 hanesi neresi?
Sessiz Gemi neyin sembolü?
Kırlangıç Fırtınası Ne Zamandır?
Kurtlar Vadisi Nesrin kim?
SPK sınav konuları nelerdir?
TYT denemesi kaç dk sürüyor?
Kamelya yağı ne işe yarar?
Orda bir köy var uzakta Hangi köy?
İshal ilacı reçetesiz alınır mı?
Mazın Mazın ne demek?
Maça çıkmadan önce neler yapılmalı?
Kartaldan adalara nasıl gidilir?
Ikinci Tesrin hangi ay?
Taze fasülye düdüklüde kaç dakikada pişer?
Paranox fitil kaç saatte bir verilir?
1000 liban kaç TL eder?
Gebze İstanbul'dan ne zaman ayrıldı?
İdlib nereye bağlı?
1 lt sivi yag kaç kg?
Begüm Topçu hangi dizide oynayacak?