Özellikle taze yapraklarının zehirli bir yanı olduğunu söylemek gerekir. O yüzden mutlaka kurutulmuş haliyle karayemişin yapraklarını kullanması önerilir. Meyvesi açısından ise eğer aşırı tüketilirse ishal gibi bir yan etki yaratabilmektedir.
Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalı. Bu anlamda karayemiş tüketiminin fayda sağlayacağı hastalıkların başında, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları , kanser, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklar geliyor .
Antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlenmiştir. Demir eksikliğini giderir. Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalıdır . UYARI : Taze yaprakları zehirli olduğundan ancak kuru yaprakları kullanılır.
Araştırmalar sonucunda 1 kilogram karayemişte ml potasyum, 55 ml sodyum, 179 ml magnezyum, 153 ml kalsiyum, 0.9 ml bakır, 1.9 ml çinko, 8.3 ml demir ve 24.2 ml mangan tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. İslam, “ Karayemişin antioksidan kapasitesinin de oldukça yüksek olduğu tespit edildi.
Karayemiş yaprağı kışın da dökülmeyen ve yeşil kalan yapraklar arasındadır. Herhangi bir böcek veya zararlı, bu yaprağı yemez; çünkü yaprağın içeriğinde hidrojen siyanür adında zehirli bir madde bulunmaktadır. Bu madde çiğneme esnasında bile zehirleme özelliğine sahiptir.
Karayemiş meyveleri, hem taze olarak, hem meyve tohumlarının kurutulup toz haline getirilmesi suretiyle tüketilmektedir. Aynı zamanda; reçel, pekmez, marmelat, turşu ve salamura yapımında kullanılır. Şeker ve kalsiyum yönünden zengin olan taze yapraklarının suyu da değerlendirilmektedir.
Dünya üzerinde Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa'da doğal olarak yetiştiği söylenen karayemiş bitkisi, ülkemizde de en çok Karadeniz Bölgesi'nde karşımıza çıkıyor. Özellikle Trabzon, Rize, Giresun, Ordu ve Artvin'de, yüksek dağlık bölgelerde doğal olarak yetiştiği biliniyor.
İçeriğinde bolca C vitamini olduğu için güçlü bir antioksidan kaynağı olarak görülüyor. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendiriyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi sayeside nezle ve grip gibi hastalıklardan çeşitli kanser türlerine kadar vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor.
Araştırmalar sonucunda 1 kilogram karayemişte ml potasyum, 55 ml sodyum, 179 ml magnezyum, 153 ml kalsiyum, 0.9 ml bakır, 1.9 ml çinko, 8.3 ml demir ve 24.2 ml mangan tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. İslam, “Karayemişin antioksidan kapasitesinin de oldukça yüksek olduğu tespit edildi.
Prof. Dr. Karadeniz, bölgede karayemiş meyvesinin taze olarak tüketilmesinin yanı sıra salamura, turşu ve pekmez yapılarak da tüketildiğini, Trabzon ve Rize yöresinde ise meyvelerinin kurutularak çerez olarak tüketildiğini kaydetti.
* Karayemişi yıkayıp tencereye koyun üzerine suyu ekleyip yumuşayana kadar haşlayın. *Sonra süzgeçten geçirip çekirdeklerinden ayırın. *Çıkan posayı kaynayana kadar ısıtın. Sonra şekeri ekleyip 5 dk daha kaynatın ve limon sıkın.
Taflan yapraklarının suyunu sıkılarak tüketebilirsiniz. Meyvelerinden elde edilen tohumların insülin direncine olan olumlu etkisinden dolayı, şeker hastaları için doğal bir insülin niteliğindedir. Yapraklarından elde edilen taflan suyu, şiddetli öksürüğün kesilmesi için birebirdir.
Karayemiş meyveleri, hem taze olarak, hem meyve tohumlarının kurutulup toz haline getirilmesi suretiyle tüketilmektedir. Aynı zamanda; reçel, pekmez, marmelat, turşu ve salamura yapımında kullanılır. Şeker ve kalsiyum yönünden zengin olan taze yapraklarının suyu da değerlendirilmektedir.
Bitkiler hangi organ ile solunum yapar?
Son kullanma tarihi nasil anlasilir?
555 ile başlayan numara nerenin?
Kayseri Geriatri Hastanesi hangi bölümler var?
Tayyi mekan nasıl yapılıyor?
Sessiz Gemi Hangi akım?
Diyaliz ne kadar maaş alır?
Berivan çiçeğinin anlamı nedir?
PTT Kargo PTT işyerine sevk edildi ne demek?
Balgam sökücü reçetesiz alınır mı?