Ülkemizde ise toplam böğürtlen üretiminin yüzde 80'lik kısmı Bursa ilinde gerçekleşmektedir. Bursa ilinden sonra ise en fazla böğürtlen üretimi ülkemizde Kahramanmaraş, Samsun ve Mersin illerinde yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde yapılan böğürtlen yetiştiriciliğinde çok sayıda böğürtlen çeşidi de yer almaktadır.
Ahududu genelde bol güneşli, rüzgardan korunmuş, yeterli toprak rutubeti olan yerler ahudutları için en uygun alanları oluştururlar. Ahududu genel olarak soğuk, ılıman iklim bölgelerinin bitkileridir.
ahududu ile frambuaz aynı şeyler.her ikisi de gülgiller familyasından gelen,kırmızı renkli meyveler. böğürtlen de aynı familya ve cinstedir ahududuyla ama rengi siyaha yakındır.karadutsa dutgiller familyasındandır ve siyah yada koyu mor renkte olur.
Ahududu ya da frambuaz (Rubus idaeus), gülgiller (Rosaceae) familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türü. Adı, ceylan anlamına gelen ahu ile dut kelimelerinden tamlamadır; harfiyen «ceylan dutu» anlamındadır.
Görünüş bakımından çileğe de benzerliği olan meyvenin mevsimi yaz ve sonbahar aylarıdır.
AHUDUDU FAYDALARI : AHUDUDU NE İŞE YARAR? Ahududu Ksilitol Açısından zengindir. Ahududu kalorisi düşük, lif ve antioksidan bakımından zengindir. 100 gram ahududu sadece 52 kaloridir ancak 6.
Bitki uzmanları ahududu yaprağını rahim ve leğen kemiği boşluğundaki düz kasları güçlendirmek ve rahatlatmak, doğum sancısını hafifletmek ve doğumu kolaylaştırmak için tavsiye ederler. Ahududu çayı adet döngüsünü düzenlemek ve ağır adet kanamasını hafifletmek için de tüketilir.
Böğürtlen antioksidan bakımından en yüksek 10 gıdadan biridir. Böğürtlen kansere karşı korur, sindirimi destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını korur, hafızayı güçlendirir. Böğürtlenin en yaygın araştırılmış sağlık yararlarından biri, kanserle mücadele eden bir yiyecek olarak çalışma yetenekleridir.
Ülkemizde de çok sevilen böğürtlenin Latince adı “rubus fruticosus” dur. Böğürtlen (diğer adıyla ahududu) 2 ila 3 metre boyunda, Haziran ve Eylül ayları arasında beyaz çiçekleri olan ve sonbahara doğru olgunlaşmasını tamamlayan dikenli ve siyah meyveli bir çalıdır.
** Lütfen, kısa cevaplar verin. Şimdiden teşekkür ederiz. 1)yaz meyveleri: incir ,yeni dünya,şeftali,kayısı,çağla,kiraz,vişne,kavun,karpuz, üzüm . kış meyveleri:portakal,mandalina,elma,greyfurt,armut,nar,muz,kivi,ayva,kestane.
İlkbaharın heyecanla beklenen meyvesi olan çilek , portakaldan bile daha fazla C vitamini içermektedir. Cildi gençleştirip, yenilediği özelliğiyle bilinen çilek meyvesi, mayıs ayında tezgahlarda yer almaya başlar.
SON YAZILAR
Teletabiler son bölümde ne oldu?
Kariyer net iş başvurusu nasıl yapılır?
Baklavalık yufka börek derin dondurucuda saklanır mı?
Muhteşem Yüzyıl Pargalı ibrahim kim?
n11 2021 kapıda ödeme var mı?
Kemik suyu cam kavanozda saklanır mi?
Mabut ne demek din kültürü?
10 üssü 10 kaç eder?
100 tavuk kaç metrekare?
Vestel'in en iyi cep telefonu hangisi?