Doç. Dr. Ali İhsan Öztürk, " Şeker hastalarına balın zararlı olduğu yönünde yanlış bir algı vardır. Ancak yapılan yeni araştırmalar ve akademik çalışmalar göstermiştir ki şeker hastaları da bal tüketebilir.
Özgür Enginyurt, diyabet hastalarının günlük 25 gramı geçmeyecek şekilde doğal bal tüketebileceklerini bilimsel olarak ispatladıklarını söyledi.
İkinci saatte düşük miktar (30 gram) bal verilen gruptaki hastaların büyük bir çoğunluğunda (yüzde 68) ortalama kan şekeri seviyesindeki yükselmenin 30 (mg/dL) civarında olduğu, hatta hastaların yüzde 3'ünde kan şekerini düşürücü etki gözlemlendiği bildiriliyor.
Şeker hastaları ; bal, reçel , marmelat, pekmez, dondurma, kremşanti gibi gıdalardan uzak durmalıdır. Margarin ve tereyağı gibi doymuş yağlar, şeker hastaları için uygun yağlar değil. Yağ tüketimi miktarı, şeker kadar önemli bir ayrıntı.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Balda ise, yüzde 30 glikoz, yüzde 40 fruktoz ve geri kalan yüzde 30'da da dekstrin ve karbonhidratlı liflerden oluşan 20 farklı şeker vardır. Vücudumuz balda yüzde 30 oranında bulunan 20 farklı şekeri glikoza çevirmek için daha fazla enerji harcadığından bize daha az kalori olarak geri dönüş yapar.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt , sütten daha kolay sindirilir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kişiye göre hazırlanan beslenme programlarında gün içinde 2-3 kaşık bulgur tüketimi de önerilir.
1 yemek kaşığı bal ortalama 63 kaloridir ve 17 gram şeker içermektedir. Balı diğer tatlandırıcılardan ayıran şey, çok çeşitli sağlık yararları sunması ve metabolizmayı hızlandırarak kilo yönetimine yardımcı olmasıdır.
➡BESİN DEĞERİ AÇISINDAN; Beyaz şekerin bileşimini yalnızca sükroz adı verilen basit şeker içerir . Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur. Çok az miktarda da vitamin, mineral ve organik asitler içerir . Ancak bal kesinlikle günlük vitamin-mineral alımımıza katkı sağlamaz.
Bir meyve yediğinizde kan şekeriniz ne kadar yükselirse, limon da aynı etkiyi yaratır. Meyve suyu, şekeri hızla yükselteceği için limon suyu da, şekerinizi düşürmek bir yana, tam tersine yükseltecektir.
İnsülin direnci olan bireyler glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih etmelidir. Bu besinleri tüketmekten kaçının: Şeker ve şekerden yapılmış tatlı, bal , reçel, pekmez, vb.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Yenilen her tatlı diyabet hastalarına uygun hale getirilebilir. Sütlü tatlılar için tam yağlı süt kullanmak, şerbetli tatlılar için meyve şekerinden yararlanmak gibi bazı ufak tüyolarla tatlı ihtiyaçları giderilebilir. Şeker ya da esmer şeker hiç kullanılmamalıdır.
Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kimin?
Birim kare ne demek 3 sınıf?
Keçi boynuzu anne sütü yapar mı?
Rüyada kızarmış patates görmek ne anlama gelir?
Inciler nasıl bulunur?
Kenarortay teoremi nedir?
ECA kombi F4 arızası nasıl giderilir?
GANO kahve Klasik ne işe yarar?
Samsung Galaxy S9 kablosuz şarj özelliği var mı?
Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ala seyyidina Muhammed ne d..